foto-tanjug-oksana-toskicfoto-tanjug-oksana-toskic

У Србији постоји четрдесет државних Домова за смештај и негу старих лица и више од 170 лиценцираних приватниг домова за старе. Иако раде одговоран посао немају исте услове за рад. У приватни домовима указују на да би држава и њима требало да помогне, како би могли да пруже што квалитетнију услугу корисницима.

У приватном „Националном дому“ у Владимировцу четрдесеторо запослених брине о више од осамдесет старих људи. Неговатељице се труде да се овде сви осећају као код куће. Корисници имају потпуну медицинску негу, квалитетну исхрану и што је најважније, у дому нико није усамљен.

„Немам никакве примедбе да је нешто лоше,чисти смо и сити и то ми је најважније“, каже Вукосава Гредељ, корисница

„Да ми није лепо не бих била овде 5-6 година, већ бих отишла даље“, слаже се и Косара Милетић.

У приватним Домовима за стара лица истичу да немају равноправан третман са државним домовима, а морају имати приближно исте цене да би били конкурентни.

„Центри за Социјални рад упућују кориснике искључиво у државне домове, по ком основу, не знам. Вероватно је задржано неко старо стање, али нисмо равноправни због тога, а не добијамо никакве субвенције и боримо се сопственим средствима и живимо од прихода који наплатимо“, објашњава Стоимир Матовић, директор Националног дома-Владимировац.

У Панчеву је пре две године откривен и један нелегалан дом за стара лица и то када је у пожару неколико корисника настрадало. У лиценцираним домовима апелују на већи инспекцијски надзор, јер су им и овакве установе нелгална конкуренција.

„Постоји велики број нелегалних установа и разних агенција и неопходно је да инспекција појача свој рад и да се новац који се издваја за субвенције усмери на финансирање инспекцијских служби које ће нас упутити и на који начин да пружимо што бољи квалитет корисницима“, каже Стоимир Матовић, директор Националног дома Владимировац.

Од директорке панчевачког Геронтолошког центра у Панчеву Тање Лукић сазнали смо да су им смештајни капацитети скоро попуњени и да о 205 корисника, од којих је 50 буџетских, брине око седамдесет запослених.

ТопПрес/ Извор: РТС