Кисић: Брига о старима један од приоритета државе

Кисић: Брига о старима један од приоритета државе

Брига о старима, унапређење њихових права, услова живота и положаја у друштву, један је од приоритета Владе Србије и Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, поручила је ресорна министарка Дарија Кисић на конференцији о старењу, коју у Риму организује Економска комисија УН.

Кисић је навела да се Србија, као и већина земаља у Европи, суочава са узлазним трендом старења становништва.

Навела да је Влада Србије образовала нове савете за унапређење међугенерацијске сарадње и солидарности и за питања старења, који разматрају друштвени и економски положај старих и могућности коришћења њихових радних и стваралачких потенцијала.

„Уверена сам да ће ти савети допринети да се положај старих у нашој земљи умногоме унапреди. То је наша обавеза према најстаријим суграђанима“, рекла је Кисић и додала да су предузете мере у циљу побољшања положаја старих на тржишту рада и превазилажењу међугенерацијског јаза у коришћењу дигиталних вештина.

Кисић је истакла да је за време пандемије ковид- 19 посебна пажња била усмерена ка старијима и заштити њиховог здравља, због чега је, додаје, вакцинација против корона вируса у Србији почела у геронтолошким центрима.

„Високим одзивом на вакцинацију наши стари су нам свима показали како се одговорно понаша и брине о себи и о другима у борби са овим вирусом са којим се суочио читав свет“, рекла је Кисић.

Указала је да је брига о старима и њихов положај препознат у неколико стратегија које је Србија донела – Стратегија превенције и заштите од дискриминације, Стратегија за унапређење положаја особа са инвалидитетом, Стратегија за спречавање и борбу против родно заснованог насиља према женама и насиља у породици, Стратегија деинституционализације и развоја услуга у заједници.

Кисић је нагласила да ће Србија водити рачуна о социјалној укључености, смањењу неједнакости, бризи за родна и друга људска права, здрављу и здравом начину живљења, перманентном образовању, међугенерацијској сарадњи.

Током првог дана конференције у Риму, Кисић је имала неколико билатералних састанака, додаје се у саопштењу.

ТопПрес/ Извор: Танјуг

KOMENTARI