Топола – У посети Тополи боравио је принц индонежанског султаната Тернате, Фирман Мудафир Шах. У пратњи принца били су познати архитекта Небојша Глишић, Виктор Лазић председник Удружења за културу, уметност и међународну сарадњу “Адлигат”, Маријана Андрић главни урбаниста Општине Топола и управник задужбине краља Петра I на Опленцу Драган Рељић.

Принц је обишао  храм Светог Ђорђа на Опленцу а о историјату овог места упознао га је Драган Рељић, управник Задужбине краља Петра I. Потом је обишао Краљевску винарију а у завршници обиласка Тополе боравио је на породичном имању архитекте Глишића у селу Шуме. Небојша Глишић је дипломирао на Архитектонском факултету Универзитета у Београду и један је од пионира 3Д пројектовања у Србији. Живи и ради у Луксембургу. У три деценије дугој каријери иза себе има преко 300 пројеката у великом броју земаља.  Спомен комплекс Зејтинлик, Косанчићев венац са централном зоном, Кућу Мике Аласа, Геозавод-помен Луке Церовића великог добротвора. Пројекат цркве Вазнесење господње Деспота Стефана Лазаревића 1396. године у Горовичу крај Тополе.

У селу Шуме на имању архитекте Глишића, фото: ТопПрес

Принц индонежанског султаната Тернате Фирман Мудафир Шах дошао је у Београд како би посетио музеје Удружења за културу, уметност и међународну сарадњу Адлигат.

Принц је три дана путовао до Београда и прешао више од дванаест хиљада километара како би присуствовао отварању изложбе фотографија са овог острва о којем је одштампана и посебна публикација.

Са управником задужбине на Опленцу, фото: ТопПрес

Иначе, Султанат Тернате је мало вулканско острво лимунског облика на којем живи око триста хиљада људи. У средишту острва је вулкан Гамалама, удаљено 2.400 километара североисточно од Џакарте, малено је по површини. Тако малено и у Србији сасвим непознато острво има далеко већи значај него што се може и замислити. То је дуго био један од главних снабдевача света зачином каранфилић, који је некада био вредан колико данас вреди нафта. То је султанат обогатило о омогућило му славу и моћ, али је призвало и незване посетиоце из далека, ратове и сукобе који су трајали стојећима. Султанат Тернате је једно од најстаријих муслиманских краљевстава у Индонезији, основано 1257. године од стране краљевске династије чији је принц Фирман Мудафир Шах потомак, четрдесет и девета генерација у непрекинутом низу владара. Тернате је био значајна регионална сила, јака независна држава између 15. и 17. века, а сада је у великом економском успону пре свега због новоотворених рудника злата и никла.

ТопПрес

У виноградима породице Глишић, фото: ТопПрес