tanjugtanjug

Скупштина Србије изабрала је данас за нове вицегувернере Народне банке Србије (НБС) Драгану Станић и Ану Ивковић.

Пошто мандати вицегувернера Дијане Драгутиновић и Веселина Пјешчића истичу данас НБС је предложила Скупштини Србије да на њихово место буду именовани Драгана Станић, на период од четири године и Ана Ивковић, на три године.

Драгана Станић је обављала функцију генералног директора сектора за платни систем у НБС, док је Ана Ивковић била генерални директор директората за економска истраживања и статистику у НБС.

Како се наводи у предлогу одлуке, који је НБС доставила Скупштини, предложени кандидати испуњавају законом прописане услове за избор на функцију вицегувернера и у свом досадашењем раду истакле су се као стручњаци у области економије, финансија и банкарства.

Скупштина Србије је данас усвојила и више међудржавних споразума, међу којима је и закон о потврђивању Додатног протокола 5, чији је циљ поједностављење поступака царинске и граничне контроле, и унапређивање трговине у региону, а ступа на снагу од 1. јула 2019. године.
Потврђен је и Споразум између Владе Србије и Француске о размени и узајамној заштити тајних података и Предлог закона о потврђивању Споразума о сарадњи у области туризма између Владе Србије и Савета министара Албаније.

Усвојен је и закон о потврђивању споразума између Владе Србије и Владе Киргиске републике о међускобном укидању виза за носиоце обичних пасоша, као и закон о потврђивању споразума Србије и Турске о узајамном подстицању и заштити улагања.

ТопПрес/ Извор: Бета