Председник Србије Александар Вучић није вечерас прецизирао када би избори могли да се одрже, али је рекао да ће се кампања наставити чим се укине ванредно стање у земљи и да ће она бити без масовних јавних скупова, а са више телевизијских емисија.

Он је рекао да ће о томе у понедељак разговарати на састанку са свим представницима партија са којима је имао састанак и када је уведено ванредно стање.

„Можемо да се договоримо да оставимо још три или четири дана да би сви могли да се спреме за наставак изборне кампање и да тада кажемо Републичкој изборној комисији да заседа, а од тренутка када заседа креће да теку изборне радње и остаје још 38 дана, има још много времена за кампању“, рекао је Вучић.

Упитан да ли је ситуација у вези са короном можда прилика да разговара и са представницима странака са којима до сада није разговарао, Вучић је рекао да он нема са тим никакав проблем и да су добродошли сви који желе да разговарају и учествују у изборима.

„Ко год жели да покаже било какву иницијативу, ја ћу бити срећан да разговарам, то је мој посао. Али да разговарам о томе као што сам слушао да избори буду када неко жели и када мисли да њему одговара, то није реално“, навео је Вучић, а на констатацију новинара да су и то теме за разговор, председник је одговорио да ће се у Србији избори одржати по закону.

Истакао је да у Србији изборе неће одређивати „неко са стране“ када ће избори да буду, већ, још једном поновио, закони Србије.

Вучић је рекао да првих 15 дана од почетка кампање неће у њој учествовати, јер ће се бавити председничким послом, те је својим политичким неистомишљеницима поручио “да ће имати огромну предност”.

“Кампања ће бити технички компликована, али са много више телевизијских емисија. Потпуно је извесно да до 15. јуна нико неће да се игра са тим да организује масовне скупове и да нико неће да буде толико неозбиљан да каже народу: ‘Није нам стало до вашег здравља’”, рекао је Вучић за РТС.

Он је истакао да ће број људи на јавном месту зависити од епидемиолошке ситуације у земљи, али да странка на чијем је челу неће “пунити Арену и звати 100.000 присталица”.

“Ту је наша странка највише хендикепирана, као највећа и као она која то реално може да направи, јер ми те слике нећемо моћи да пошаљемо, али с друге стране, то је негде фер. Фер је, јер ће грађани моћи да се одлуче за идеје, програме и планове, а не за то ко је већи, снажнији и јачи и ко може да направи бољу слику”, указао је Вучић.

Вучић каже и да ни СНС-у сад не одговарају избори, али да ће “морати то да прогутају”.

Што нису у парламенту? Јер желе другачију игру…

Једног дела опозиције нема у парламенту, јер желе другачију игру, оцењује Вучић и истиче да је као председник спреман да саслуша сваког, да разговара са онима који то желе већ у понедељак, на цивилизован начин, али не пристаје на уцене и притиске.

Наводи да опозиција преко медија појединих интересних група покушава да креира ситуацију у Србији као да је борба против тираније, диктатура.

„Многима од њих би сигурно пало на памет да упадну код мене и кажу ‘ми смо дошли овде, ви сте диктатори’. Онда је крај састанка“, рекао је председник.

Није, истиче, фасциниран „храброшћу оних који увек иду иза масе, а нису у стању да паметним идејама нешто ураде за своју земљу“.

„Што нисте у парламенту? Не дају одговор на то питање. А нису зато што не желе да буду ту, већ желе другачију утакмицу“, рекао је он.

„Нису људи глупи. Говорите о борби против тираније, а свакога дана су ти медији и разни политичари кесе ђубрета истресали по мојој глави. И ни на једну од тих ствари нисам одговорио“, закључио је он.

Он каже да се у Србији данас мањина много више поштује, него пре неколико година када су неки други били на власти.

„Можете ли да се сетите да смо ми некада као опозиција забранили представницима власти да уђу у ваш студио. Или да смо као власт забранили неком да шета поред РТС , као они нама када је убијен Ранко Панић, навео је Вучић.

Како каже, у парламенту, који део опозиције бојкотује, одржавају се јавна слушања, буџет се усваја као једна тачка, опозиција даје амандмане…

У Приштини се могу очекивати „велики потреси“,што је лоше за дијалог

У Приштини се могу очекивати „велики потреси“, јер њихова влада има проблем са легитимношћу, оцењује Вучић.

Не радују га турбуленције на политичком плану, које се сада дешавају у Приштини, као што се таквим турбуленцијама не радује нигде у региону, рекао је он.

На питање новинара како то Београд може да искористи, Вучић одговара да не може да користи такву ситуацију, јер, ако је ситуација у Приштини стабилна, онда Београд има стабилног партнера за разговор, а ако је нестабилна, онда ће се албански политичари “утркивати ко ће више пута да понови да је Србија починила геноцид”.

Каже да ће преговори са Приштином и даље бити тешки, јер је легитимитет приштинске владе “на клацкалици”, уз објашњење да ако формирају владу где први има 21 одсто подршке грађана, онда Аљбин Курти остаје у опозицији са 37 одсто подршке.

“То није лака ситуација и онда имате проблем са легитимношћу”, указао је Вучић.

Упитан да ли је због ситуације у вези са короном баријера на српску робу „отклоњена или померена“, Вучић наводи да ће око тога бити „много проблема“ и поновио да се Београд залаже за апсолутни слободан проток роба, услуга и капитала.

Истиче да ће се на томе и даље радити, јер је то, каже председник, од пресудног значаја и за нас и за њих.

Вучић додаје да је о томе имао разговоре претходних дана и са специјалним изаслаником САД за КиМ Ричардном Гренелом и европским посредником за КиМ Мирославом Лајчаком.

ТопПрес/ Извор: Танјуг