Како предузећа имају важну улогу у зеленој трансформацији, усвајање и примена принципа одрживог пословања представља један од кључних корака за очување животне средине. Управо из тог разлога, национална кампања „Сарађуј, не загађуј“, позива предузећа и целокупну пословну заједницу да усвоје нове навике како би допринели очувању природних ресурса и унапређењу квалитета животне средине.

Смањење еколошког отиска, односно негативног укупног утицаја предузећа на екосистем, постиже се увођењем иновативних пракси као што је примена принципа циркуларне економије и повећање енергетске ефикасности. Циркуларна економија подразумева да се ресурси користе максимално ефикасно, кроз рециклажу и поновну употребу сировина и производа што је дуже могуће, како би се смањило стварање отпада и загађење. Већа енергетска ефикасност се може постићи коришћењем нових технологија и процеса који смањују потрошњу електричне и топлотне енергије. Применом ових принципа, предузећа не само да доприносе смањењу емисија штетних гасова и отпада, већ смањују и своје трошкове производње и пословања, чиме остварују дугорочну корист за свој бизнис, запослене, потрошаче, као и ширу заједницу.

Поред тога, одрживом пословању сваког предузећа могу у великој мери допринети и сами запослени. Постоји низ малих промена које сваки појединац може учинити на свом радном месту, а тиме подстаћи и своје колеге и колегинице да усвоје нове, зеленије навике.

На пример, коришћење природног осветљења и вентилације. Природна светлост није само еколошки боље решење, већ и мање умара очи, а радни амбијент чини пријатнијим. Такође, побрините се да гасите светла у просторијама које се у том тренутку не користе, а кад год је могуће током топлијих дана избегавајте укључивање клима-уређаја и пустите свеж ваздух у радни простор. Да бисте побољшали квалитет ваздуха и оплеменили своје радно окружење – у канцеларију можете унети биљке.

Пошто је рециклажа један од основних принципа зелене трансформације, у договору са колегама можете почети да одвајате отпад тако што ћете поставити канте за рециклажу папира, пластике, стакла и метала. Међутим, пре самог одвајања отпада, размислите како бисте могли да смањите употребу пластике на радном месту. Потрудите се да ручак не носите у паковањима за једнократну употребу, а уместо пластичних чаша, за конзумацију воде, кафе или чаја користите стаклене чаше или керамичке шоље.

Боље еколошке изборе можете направити и приликом набавке канцеларијског материјала – избор картонских фасцикли и металних хемијских оловака је користан за смањење пластичног отпада.

Једна од најважнијих промена које можете унети на дневном нивоу јесте смањење употребе папира, стога увек добро размислите да ли је баш неопходно да одштампате неки документ. Можете увести и софтвер за електронско потписивање докумената. Дигитализација је уједно и једна од најбољих стратегија за очување природе, посебно шума.

Транспорт је такође важно питање о којем треба водити рачуна. Градски превоз је увек боље решење од аутомобила, а са колегама и колегиницама које путују у истом смеру као ви можете организовати заједничке вожње до посла како бисте смањили емисију штетних гасова. Уколико сте у могућности, прошетајте до радног места или се определите за бицикл – ове опције су корисне и за животну средину и за ваше целокупно здравље. Такође, у договору са колегама, сарадницима и клијентима састанке можете организовати онлајн уместо уживо, како бисте избегли превоз великог броја људи и додатно смањили штетан утицај на животну средину и квалитет ваздуха.

Едукација и размена знања и искуства кључни су за покретање позитивних промена, па препоручујемо и разговор са колегама о усвајању зеленијих навика. Радионице и обуке за запослене у циљу подизања свести о значају зелене трансформације такође могу помоћи покретање зелених промена, као и рађање нових добрих идеја које ће допринети одрживом пословању читавог предузећа.

Национална кампања „Сарађуј, не загађуј“  спроводи се у оквиру пројекта „ЕУ за Зелену агенду у Србији“, који уз техничку и финансијску подршку Европске уније и у партнерству са Министарством заштите животне средине, спроводи УНДП у сарадњи са Амбасадом Шведске и Европском инвестиционом банком (ЕИБ), уз додатна финансијска средства која су обезбедиле владе Шведске, Швајцарске и Србије. Циљ кампање “Сарађуј, не загађуј” је подизање свести о значају зелене трансформације и очувања животне средине, уз позив грађанима и пословној заједници да малим корацима сви заједно као друштво допринесемо стварању здравијег и зеленијег окружења.

За више информација посетите: www.сарађујнезагађуј.рс

ТопПрес/ РИНА