Изградња 1200 километара аутопута значи развој привреде

Изградња 1200 километара аутопута значи развој привреде

Више од 1200 километара ауто-путева се пројектује и гради тренутно у Србији, изјавио је министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић и додао да су путеви и инфраструктура предуслов за развој економије, долазак инвеститора и раст плата.

Министар наводи да број возила која су прошла од почетка јуна до краја августа ауто-путевима у Србији износи чак 19,5 милиона, што је 34 одсто више у односу на исти период лани те додао да је за возаче најважнији квалитетни путеви са пратећом инфраструктуром и безбедност.

Гостујући на РТС-у Момировић истиче да се поред коридора гради још готово 17.000 километара магистралних и регионалних путева, али и оних локални који повезују села са већим градовима те представљају услов за останак младих на селу.

Када је реч о новим пројектима, министар каже да се у Србији спроводи више важних инфраструктурних пројеката од којих су неки брзе саобраћајнице и ауто-путеви.

„Замислите Моравски коридор – од Крушевца до Чачка, замислите само која је то перспектива за Трстеник, Врњачку Бању, Ћићевац, Краљево. Сви ће добити један нови комфор у брзини да дођу до већих центар. Али није то суштина, ми то радимо да бисмо подигли економију и да би плате додатно порасле“, истиче Момировић.

Такође он је изјавио да је изградњи ауто-пута од Ниша, преко Приштине, до Драча важна инвестиција те да је она иницијатива председника Александра Вучића и политике Отвореног Балкана.

„Ми крећемо почетком новембра да радимо прву деоницу од Ниша до Плочника, а генерално тај ауто-пут је доста захтеван, јер је 77 километара је од Ниша до Мердара и јако пуно мостова и тунела“, каже Момировић.

Објашњава да Србија сарађује са европским партнерима који имају јако компликоване процедуре па се зато се , како каже, „то помало развлачи“, али да очекује да ће се од новембра кренути офанзивно у радове те да ће у наредних пар година Србија имати изграђен ауто-пут од Ниша до Приштине, Грачанице.

„Тај део Србије жуди за инвестицијама. Ту су и Топлица, Куршумлија, Мерошина. Тај крај жуди за оваквим инвестицијама и зато ми морамо да доведемо нове инвеститоре. Тамо је економија пресечена, ово ће их отворити“, објашњава Момировић.

Најавио је да ће до 2023. бити завршено 90 одсто ауто-путева.

Када је реч о легализацији министар је рекао да се тај процес мора убрзати и да око два милиона људи чека да се то питање реши и подсетио на закон из 2015. који је упростио процедуре и драстично убрзао процес озакоњења.

„До сада је урађено око 25 одсто посла – донето је до сада мало мање од 300.000 решења. Остало је још мало мање од два милиона. Корона је додатно успорила радове. Ми смо додатно ангажовали 850 људи на тим пословима, то је додатно убрзало процес али ми смо и даље далеко од рока који је закон прокломовао да завршимо експропријацију 2023“, наводи Момировић.

Србија је на путу, каже Момировић, да нађе нека решења која ће додатно убрзати тај процес, јер „не може земља деценијама да се бави легализацијом“.

„Морамо још активније да се позабавимо тим проблемом, да га решимо и затворимо. То је оно ка чему стремимо и радимо озбиљно на законском решењу које ће довести до тога“, поручио Момировић.     ТопПрес/ Извор: Танјуг