Престолонаследник Александар и Принцеза Катарина свечано су данас у Краљевском Двору отворили изложбу „Век од рођења Краља Петра II – карика између прошлости и садашњости”, посвећену стогодишњици рођења Престолонаследниковог оца.

Тим поводом у Двору је истовремено одржана и промоција ексклузивног, јубиларног издања „Владари Србије“, пригодних поштанских марака посвећених 100. годишњици рођења Краља Петра II и 200. годишњици рођења Кнеза Михаила Обреновића, саопштено је из службе за односе с јавношћу.

Свечаном отварању присуствовали су Његово Преосвештенство Епископ хвостански Алексеј, викар Његове Светости Патријарха српског Г. Порфирија, бројни амбасадори и други представници дипломатског кора, представници Владе Србије, чланови Саветодавних тела Круне, представници културних институција, као и многи други угледни гости из сфере привреде, уметности, културе и јавног живота Србије.

„Мој отац, краљ Петар II, није имао лак живот. На дан када се навршава тачно један век од његовог рођења, сећамо се олуја и изазова са којима се суочавао и борио током свог, нажалост, не тако дугог живота. Од најранијих дана припремао се за одговорни позив који га је чекао – да буде у служби свог народа и своје отаџбине. То најбоље говоре његове речи: „Нама Карађорђевићима Круна је била само средство којим смо служили народу, а не циљ личне династичке владавине“.

Наставио је путем дужности и обавеза наслеђених од својих претходника из лозе великог Карађорђа. Историјски вртлог Другог светског рата и нацистичка инвазија на нашу земљу одвели су га у невољно изгнанство из којег се више није вратио. Чезнуо је и много патио за отаџбином која је била под комунистичком диктатуром. Био је жртва бројних клевета, измишљотина и лажи, које се данас, у времену у којем живимо, коначно склањају са његовог имена. Јер истина, ма колико била скривана и потискивана, увек побеђује“, навео је Престолонаследник у свом говору.

Доц. др Адам Софронијевићдиректор Радне јединице ,,Србијамарка” „Поште Србије“, представио је јавности специјално издање „Владари Србије“, истичући његов значај за културу сећања, као и да треба да будемо поносни на историјско наслеђе нашег народа. Као што опис едиције каже: „Србија је у својој богатој и дугој историји имала велики број владара који су значајно утицали на развој српског друштва и државе. Током векова Србију су предводили људи из народа, који су се не само уздигли до владарске изузетности, већ су то успели да остваре у генерацијском континуитету који оправдава чињеницу да данас можемо бити поносни на чак три владарске династије које су потекле из српског народа. Два велика јубилеја која 2023. године прослављамо у част годишњица рођења два важна владара који су потекли из породица Обреновић и Карађорђевић прилика су да славимо не само животе и достигнућа ова два наша великана, већ да пре свега славимо богату историју Србије која нас све уједињује.“

Посетиоци изложбе имали су јединствену прилику да виде одабране портрете и фотографије последњег Краља Југославије, писма и личне предмете, као и видео материјал који приказује младог монарха. Такође и пуковску заставу Тимочке бригаде Југословенске војске у отаџбини, која је недавно пронађена после више од седам деценија скривања, а на којој је приказан прелепи монограм краља Петра II и традиционалне речи војничке заклетве из времена Краљевине: „С вером у Бога, за Краља и Отаџбину“. Локација изложбе даје посебну чар, јер су предмети представљени баш у дому Краља Петра II. Аутори изложбе су г. Душан Бабац, члан Крунског већа, и г. Урош Парезановић, Шеф службе за односе с јавношћу и протокола Краљевског двора.

Господин Бабац је у свом уводном говору рекао: „Обележавајући стогодишњицу рођења Краља Петра II, спонтано се намеће закључак да је његов најважнији допринос идеји монархизма то што он сам представља карику између прошлости и садашњости, односно да је без обзира на све напоре да се то спречи, један значајан континуитет у Србији ипак сачуван.“

Изложба „Век од рођења Краља Петра II – карика између прошлости и садашњости” биће отворена за посетиоце радним данима до 20. септембра од 11:00 до 14:00 часова, уз претходну најаву Канцеларији Њ.К.В. Престолонаследника Александра, телефоном 011/306-4000 или путем и-мејла: kancelarija@dvor.rs.

Захваљујемо Пошти Србије на прелепим пригодним маркама којима је одала почаст овој важној годишњици. Захваљујемо и Задужбини Краља Петра I Карађорђевића и Архиву Југословенске кинотеке на великој подршци у реализацији ове изложбе. Посебна захвалност иде Његовом Преосвештенству Епископу тимочком Г. Илариону за уступљену пуковску заставу, као посебан детаљ изложбе.

Закључујемо речима Престолонаследника Александра: „Нека ова изложба буде завештање мом оцу, емотивно сећање на њега, и нека нам помогне да данас, сто година након његовог рођења, боље схватимо ко је он заиста био. Љубљени син својих родитеља, научен да искрено воли свој род и своју земљу, а на кога је и његов народ гледао као на сина. Монарх земље чије су темеље многи поткопавали, последњи Краљ Југославије, мој драги отац – Петар II“.

ТопПрес