Измене закона о озакоњењу ступају на снагу у уторак

Измене закона о озакоњењу ступају на снагу у уторак

Измене и допуне Закона о озакоњењу објеката којима се брже и лакше доносе решења о уклањању нелегалних објеката у уторак ступају на снагу.

Изменама закона предвиђено је да је, уместо правоснажног решења којим се одбија или одбацује захтев за озакоњење, довољно коначно (најчешће другостепено) решење којим се захтев за озакоњење одбацује или одбија.

Ова мера требало би да донесе много више уклањања нелегалних објеката него до сада, јер се на рушење чекало до окончања предугих управних и судских спорова.

Измене закона предвиђају да сви нелегални објекти имају забрану прометовања до доношења коначног решења о озакоњењу или његовог одбијања, што је пре свега усмерено против неодговорних инвеститора који желе да се обогате кршењем закона и избегавањем плаћања грађевинских и комуналних општинских и градских такси.

Због њих се уводи ова забрана и неће моћи да тргују нелегалним објектима.

Помоћница министарке грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Јованка Атанацковић рекла је јутрос на ТВ Прва да су измене закона створиле услове да се коначно стане на пут дивљој градњи.

„Сада можете да рушите одмах након жалбеног поступка, скратили смо рокове“, додала је она.

Помоћница министра каже да у Србији постоји 2,2 милиона бесправно изграђених објеката.

Помоћник градоначелника Београда Андреја Младеновић каже да је већину измена иницирао Град Београд, али и да су бесправни градитељи налазили пролазе кроз „законске лавиринте“.

Младеновић је најавио да ће се подносити кривичне пријаве против оних који бесправно граде, а градитељима ће се одузимати лиценце.

Горан Родић из Грађевинске коморе Србије рекао је за Прву да овај проблем постоји од Другог светског рата.

„Ако би се овај закон применио, две трећине Србије треба да се сруши, као и Мост на Ади“, рекао је он.

Родић сматра да овај закон мора да буде применљив за оне објекте који се налазе на локацији од друштвеног интереса, а да све оно што може да се легализује, где су људи решавали своје стамбене проблеме, да то треба легализовати.

Атанацковић је одговорила да није циљ срушити све објекте и да ће се неки од њих легализовати.

„Сви они који су на сателитском снимку ући ће у процес озакоњења, а за оне који су грађени после 2015. нема озакоњења, нема стављања у промет и мораће да се сруше“, рекла је Атанацковић.

ТопПрес/ Извор: Танјуг