Фото: ТопПресФото: ТопПрес

Топола- У селу Липовац има неколико природних извора и неколико чесми, свако од ових места има своју причу о постанку  али за извор чесму у „ Змајевцу“ причају мештани да је настала на посебан начин.

Веровање је да је овај извор добио име јер су овде давно обитавали змајеви. Извор је био повезан  са безданом потеза звани Понорине, а најстарији мештани кажу да се верује да је у току велике поплаве све што је било у оближњој њиви целокупну летину  вода повукла у бездан односно садашњи извор , тако се на овом месту појавила вода која се задржала све до данас.  Природни постанак извора  у свом облику задржао се и данас који надкрива велики камен обрастао маховином.

foto top pres
Фото:  Топ Прес

Поред извора направљена је чесма  1949. године у знак захвалности и спомен на погинуле грађане села Липовац који су настарали од 1941- 1945. године. Поред постојећег корита раније су овде била још три  а жене су на овом месту прале вуну и гардеробу. Око корита била је ограда која је још увек присутна али обрасла високим растињем.

Фото: ТопПрес
Фото: ТопПрес

Уочи Ђурђевдана овде су се одржавали Ђурђевдански уранци где су се окупљали и из околних села. Вода са овог извора годинама се користила за заливање башта и напајање крупне стоке. Сада сврате  ловци  и по неки сељак из њиве да се напије хладне воде, тек  када нас природа подсети жарким летом колико нам је потребна вода и да без ње нема живота у Змајевац се упути још по неко.

 

Фото: ТопПрес
Фото: ТопПрес

ТопПрес