ЈКСП „Топола“ одобрена донација за пројекат „Ми бирамо рециклажу, ми бирамо компост“

ЈКСП „Топола“ одобрена донација за пројекат „Ми бирамо рециклажу, ми бирамо компост“

Топола – Представници Развојног програма Уједињених нација (УНДП) и Шведске агенције за развој (СИДА) су у петак посетили општину Топола, ради теренског увида у пројекат „Ми бирамо рециклажу, ми бирамо компост“, који последњих годину дана спроводи ЈКСП „Топола“.

„Главни донатор у овом пројекту је Шведска агенција за развој, циљ њихове посете је био да нам саопште да смо добили  донацију у виду опреме која нам је потребна да завршимо пројекат који смо започели у јуну прошле године. Пројекат је био за годину дана и данас је завршен, а са завршетком сакупљања биоотпада долази нам ова донација којом ћемо тај компост да доведемо до краја, да га самељемо, да извршимо анализе компоста и онда у склопу меморандума о разумевању са нашим локалним цвећарима, у замену за компост који смо произвели да добијемо саднице цвећа за садњу на нашим јавним површинама и тако да озеленимо наш град. Опрема је дробилица, сејалица, тензиометар и други лабораторијски елементи“, каже за ТопПрес Катарина Брковић, сарадник на пројекту.

Катарина Брковић, сарадник на пројекту, фото: ТопПрес

За годину дана колико је трајао пројекат у Тополи, бројни грађани и угоститељи прикључили су се овом пројекту. Како интересовања има све више, надлежни се надају да ће убрзо наставити са пројектом јер је главни циљ чистија и лепша Топола.

„Годишња количина биоотпада који смо сакупили је 72.110 литара односно 72 метара кубна, очекујемо да ће то бити око 43.266 литара компоста. Опрема би требала да нам стигне у наредних месец дана, а циљ нам је да све спроведемо до септембра, паралелно са тим израдићемо приручник за управљање биоотпадом на целој територији града, тако да ћемо имати могућност да изађемо испред државе и општине са предлогом управљања отпада што би било и пример другим општинама и градовима како би се и они упустили у овај пројекат. Као део ширег пројекта ми бирамо рециклажу, ми смо покренули и проширење сакупљања пет амбалаже укључујући још три насеља у Тополи, у врећама сакупљају пластику и тиме смо повећали количине те амбалаже која даље иде на рециклажу, а сакупљамо и стакло и повукли смо га са депоније, јер познато је да стаклу треба 1.000 година да се разложи. Грађани су лепо прихватили, имамо и доста позива да се то прошири, сада ће бити проблематично јер повлачимо канте, људи су се навикли да  одвајају отпад и квалитет  је био веома задовољавајућ, тако да се надамо да ће се све то убрзати“, рекла је Брковић.

Делегација на пријему код председника општине, фото: ТопПрес

Делегацију су најпре угостили председник општине Топола Игор Петровић и његова заменица  Јасна Вуковић. Посету Тополи су наставили обиласком компостане која се налази поред постројења где се обавља пречишћавање  воде у Тополи.

ТопПрес

Представници развојног програма УНДП, посетили Тополу, фото: ТопПрес

Фото: ТопПрес

За месец дана требало би да стигне донација уз помоћ које ће компост бити спреман за употребу, фото: ТопПрес

KOMENTARI