Јоаникије изабран за митрополита црногорско-приморског

Јоаникије изабран за митрополита црногорско-приморског

Свети архијерејски Сабор СПЦ завршио је синоћ редовно мајско заседање у Храму светог Саве на Врачару избором владике Јоаникија за митрополита црногорско приморског, Методија за владику захумско-херцеговачког и Исихија за владику ваљевског.

Јоаникије долази на чело Митрополије црногорско-приморске након што је то место остало упражњено после смрти митрополита Амфилохија.

Изабрани владика будимљанско-никшићки Методије је био викар епископа Амфилохија, а владика Исихије викар владике бачког Иринеја.

Владика Методије ће у епархији будимљанско-никшићкој заменити владику Јоаникија, а Исихије преминулог владику Милутина.

Претходно, потврђено је Танјугу, Сабор је изабрао чланове Светог архијерејског Синода на чијем челу је патријарх Порфирије.

За чланове Синода изабрани су митрополит дабробосански Хризостом, епископ сремски Василије, крушевачки Давид и епископ зворничко-тузлански Фотије.

Такође, током заседања Сабора др Надежди Басари уручен је Орден Светог Саве другог степена.

Биографија митрополита Јоаникија

Новоизабрани митрополит црногорско-приморски Јоаникије (Мићовић) рођен је 20. априла 1959. у Велимљу (Бањани).

Гимназију је завршио у Никшићу. Дипломирао је на Богословском факултету СПЦ у Београду 1990. године и апсолвирао филозофију на Филозофском факултету у Београду.

Замонашио се у манастиру Ћелија Пиперска 1990. године, а 1995. постављен је за в. д. ректора Цетињске богословије.

За викарног епископа Будимљанског изабрао га је Свети архијерејски Сабор на редовном заседању 1999. године. Хиротонисан је на Цетињу у чин епископа од стране Патријарха српског Господина Павла, уз саслужење Митрополита Амфилохија и још 12 архијереја, 3. јуна 1999. године.

Свети Архијерејски Сабор СПЦ на мајском заседању 2001. године основао је Епархију будимљанско-никшићку са седиштем у Ђурђевим Ступовима и за њеног администратора поставио је викарног Епископа будимљанског Јоаникија.

Свети Архијерејски Сабор на мајском заседању 2002. године изабрао га је за Епископа будимљанско-никшићког.

Од избора за епископа будимљанско-никшићког епископ Јоаникије покренуо је у повереној му Епархији обнову раније порушених и изградњу нових цркава и манастира, више од 60 светиња од којих су већина завршене и освештане.

До сада је био члан Светог Архијерејског Синода Српске Православне Цркве у два мандата: од 2005. до 2007. године и од 2012. до 2014. године.

ТопПрес/ Извор: Танјуг, РТС

KOMENTARI