Уређивачки одбор „Дипломатског билтена“, који је доделио Њ.K.В. Принцези Kатарини Медаљу части „Надежда Петровић” за заслуге у области хуманитарног рада поводом Међународног дана жена, одржао је јуче гала вече и промоцију првог издања овог часописа у хотелу „Краун Плаза“ у Београду, каже се у саопштењу за јавност које је достављено медијима.

Овај догађај је припремљен у сарадњи и уз подршку Амбасаде Индије у Србији, у склопу обележавања 75. годишњице независности Индије. Њ.Е. господин Санџив Коли, амбасадор Индије у Србији, због обавеза није могао да присуствује догађају, али је пуштено његово видео обраћање. Догађају је присуствовала Њ.Е. др Љиљана Никшић, амбасадорка Републике Србије, која је такође дала велики допринос организацији ове вечери, као и пуковник Миодраг Капор, државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

Чињеница да је овај билтен заједничи подухват издавача из Србије и Индије, који су одликовали Њено Краљевско Височанство за њен хуманитарни рад, носи у себи доста симболике, пошто је једна од првих хуманитарних активности Њ.К.В. Принцезе Катарине била управо за децу Индије, пре више од 30 година, у сарадњи са Њ.К.В. Принцезом Ирином од Грчке и Данске и њеном хуманитарном организацијом „Свет у хармонији“, чији је оснивач и председник Принцеза Ирена. Акција је била усмерена на помоћ пре свега деци из сиромашних породица, са жељом да им се обезбеди стабилан извор млека, слањем великог броја крава које је Принцеза Катарина налазила у Уједињеном Краљевству, а Принцеза Ирена је организовала њихов транспорт за Индију. Ова донација је имала посебан значај и по томе што су краве свете животиње за вернике хиндуистичке религије.

Писмо Њ.K.В. Принцезе Kатарине уредницима „Дипломатског билтена“ је такође укључено у први број овог часописа, а у њему Њено Kраљевско Височанство наводи: „Заиста је велика част добити ову медаљу и морам да кажем да ово није признање само за мој рад, већ и за огроман труд и подршку свих оних дивних људи који су током много година подржавали моју жељу да пружим помоћ свима онима којима је она потребна. Без њихове подршке, било би немогуће донети срећу у срца и осмехе на лица свих људи чији су животи дирнути и промењени на боље, њиховом великодушношћу и несебичном помоћи.

Оно што такође морам да кажем је да све то не би било могуће без велике подршке мог драгог супруга, Престолонаследника Александра, чија ме љубав према свом народу и својој земљи инспирисала и пружила ми прилику да дам допринос животима људи Србије и Републике Српске. Истински сам заволела ове дивне људе, а Србија је постала и моја отаџбина. А грађани наше земље су прихватили моју подршку отвореног срца и заузврат ми дали своју љубав и поштовање, кроз могућност да учиним нешто позитивно у њиховим животима. Желим да сви знају да ћу увек бити ту за њих и да не постоји ништа што не бих учинила да им пружим подршку. Грађани Србије и Републике Српске су прошли  и преживели много тога што нису заслужили и заслужују сваку подршку;  и када нисам у нашој земљи, они су увек у мојим молитвама и у мислима, они су средиште мог живота.

Фото: Прес служба

Прошло је 30 година од када смо мој супруг и ја обезбедили прву донацију за народ Србије, а посебно сам срећна што је ова помоћ била намењена за Дечју клинику Тиршова. Пружити помоћ деци, која су наша будућност и истинско благо нашег света, измамити осмех на њиховим лицима и донети утеху њиховим родитељима је највећа награда. Такође сам веома поносна јер је ово болница коју је основала бака мог мужа, Краљица Марија, која је била велика хуманитарка и права инспирација у нашој тежњи да дамо свој допринос.

Када се осврнем у прошлост, увек се са неизмерном радошћу сетим својих родитеља, који су били велики хуманитарци и који су ме у мојим раним годинама научили да је права радост живота – радост давања. И то је нешто што желим да сви ми научимо и нашу децу, колику радост свакоме доноси помагање другима. Имамо одговорност према нашој деци, да им дамо добре смернице и прави пример у раном узрасту; тако ће Србија и цео свет имати добру, сигурну будућност.

Такође желим да упутим захвалност свим драгим лекарима, члановима Краљевског медицинског одбора, на њиховој подршци коју ми пружају свих ових година. Захваљујем се и свим вредним људима у канцеларијама Лајфлајн хуманитарне организације у Чикагу, Њујорку, Торонту, Лондону и Атини, који више од 25 година толико доприносе нашем заједничком циљу помагања онима којима је помоћ потребна. Такође, ништа не би било могуће без чврсте подршке Срба у дијаспори, који, иако живе далеко од своје отаџбине, нису заборавили нашу земљу, али и свих наших драгих страних пријатеља, који су препознали потребе народа Србије и помогли великодушно. Ова медаља је награда свих вас, ваш рад се данас препознаје и њему се одаје признање.

Још једном желим да вам се искрено захвалим на овом признању и да кажем да ће оно бити права инспирација за све нас да наставимо нашу мисију помагања. А ми свом снагом настављамо са том мисијом, јер нема већег успеха од сазнања да сте учинили нечији живот бољим.“, речено је у саопштењу за медије. 

ТопПрес