Топола –  У сали биоскопа у Тополи, данас су уручена решења пољопривредницима за трећи круг субвенција. Овај пут општина финансира меру Управљање ризицима, односно повраћај премије осигурања за пољопривредну производњу у износу од 10 одсто.  За исту меру држава даје повраћај у износу од 70 одсто и 10 одсто од општине па ће ове године први пут укупни повраћај за пољопривреднике са територије општине Топола бити 80 одсто.

Фото: ТопПрес

„Рекордан  износ од 17 милиона динара ове године само за субвенције, након ребаланса обезбедићемо додатна средства за остале захтеве и сви ће добити новац. Апсолутне заштите и сигурности у пољопривреди нема, ове године имамо девет аутоматских противградних станица, још три треба да Радарски центар на простору Тополе монтира до средине следеће године, тако да ћемо целокупну териорију општине захваљујући Радарском центру и  Влади Републике Србије имати под аутоматским противградним станицама. Са друге стране захваљујући министарству пољопривреде поврћај је 70 одсто и ми смо ту наишли на разумевање да повраћај буде баш у том износу а и општина је први пут изашла са поврћаајем од 10 одсто тако да наши пољопривредници имају 80 одсто поврћаја средстава. У следећој години ћемо наставити и циљ је да имамо преко 20 милиона динара субвенција пољопривредним произвођачима“, изјавио је Игор Петровић, председник општине Топола.

Милан Јокић и Игор Петровић, Фото: ТопПрес

Према речима Милана Јокића председника комисије за спровођење ове мере, велико је интересовање пољопривредника и очекивања су да ће  у следећој години одзив бити још већи обзиром да локална самоуправа планира да издвоји још средстава за субвенционисање пољопривредне производње.

„Највеће интересовање пољопривредника владало је ове године управо за ову меру, имали смо 191 захтев у овом кругу и имамо око 50 њих који чекају ребаланс буџета да би добили своја средства. Они имају фабрике под ведрим небом и ово је један начин да осигурају и заштите своју производњу, имаћемо и аутоматске противградне станице укупно 13 у нашој општини, додатне мере тако да је све ово веома значајно за наше пољопривреднике“, каже Јокић.

Пољопривредници који су данас потписали решења за ову меру, истичу да оваква помоћ од општине веома значи.

ТопПрес

Фото: ТопПрес