Чланица Кризног штаба, вирусолог Тања Јовановић каже да је делта варијанта корона вируса, која је званично потврђена у Србији, заразнија и да даје другачије симптоме од претходних сојева вируса.

Јовановић је, гостујући у Дневнику РТС-а, објаснила да је делта варијанта заразнија, лакше се шири, а напада и млађе особе, даје клиничку слику која је нешто мало измењена у односу на претходне сојеве.

„Обично код млађих даје слику врло тешке прехладе, не мора бити симптома губљења мириса и укуса, али може довести до тешке форме која захтева хоспитализацију“, навела је Јовановић, истичући да се као симптоми јављају кијавица, бол у грлу, главобоља.

Како каже, специфично је то да је делта варијанта отпорнија на више температуре у односу на друге варијанте и да погађа младу популацију.

„Претпостављам да ће Кризни штаб узети у разматрање аспекте новог соја и да ће доћи до ревизије епидемиолошких мера. Оне су све време на снази и важно је поштовање тих мера“, поручила је Јовановић.

Навела је да су све вакцине регистроване у Србији врло ефикасне и пружају врло високу заштиту од обољевања од новог соја коронавируса. „Од 60 до 80 одсто штите од заражавања“, каже Јовановић.

Подсетивши да особе из Србије код којих је детектован делта сој нису вакцинисане, она је апеловала на људе који путују да се вакцинишу се како не бие имали проблеме и како у нашу земљу не би уносили нову варијанту вируса.

Јовановић рекла је делта сој коронавируса у Србији потврђен код две особе које су у оквиру једне групе од 20 планинара боравили у Русији и вратили се у Србију.

Додала је да ће и остали путници бити тестирани како би се спречило даље ширење вируса.

Према њеним речима, они су по повратку испољили симптоме корона вируса, а њихови налази анализирани су у Ветеринарском специјалистичком институту у Краљеву.

Младић је, наводи, развио нешто тежу клиничку слику у односу на другу особу, што је било за очекивати јер је гојазна особа.

ТопПрес/ Извор: Танјуг, РТВ