Горњи Милановац/Прањани – Један од највећих великана српског глумишта, прослављени српски глумац, редитељ и сценариста Радош Бајић био је домаћин 5. Сабора виолиниста Србије који се током викенда одржао у горњомилановачкој варошици Прањани и том приликом најавио да ће управо мештани овог краја, пре Беча и многих светских метропола имати прилику да погледају филм, о чувеној мисији Халијард у коме су, итекако имали учешће и који говори о јунаштву њихових предака.

„Радостан сам и срећан што је ово Србија, задовољан што сам у крају где је Бог даривао шаком и капом,где год да погледате свуда само лепота. Овде, браћо и сестре, на обронцима Сувобора подно Равне горе, пре више од седам деценија водила се најтежа битка за самосвојност и трајање српског народа. Овде, са славне Равне горе, забринут и загледан у будућност свога народа, велики официр, велики ђенерал, стратег Драгољуб Дража Михаиловић гледао је и лево и десно, према Србији и размишљао како да се сачувамо. Лета 1944.године, овде у славним Прањанима догодила се једна велика операција која је данас, Господу Богу хвала у слободи коју смо стекли, која је данас жива и коју не можемо, не смемо и не треба више да скривамо”, рекао је Радош Бајић.

Snimanje serije “Heroji Halijarda”, Rezija: Rados Bajic, Direktor fotografije: Predrag Jocic, Contrast Studios
Beograd, 04.07.2022.
foto: Srdjan StevanovicStarsportphoto ©

Бајић је додао да да олако изговара имена већине сувоборских села попут Прањана, Дружетића, Леушића, Матовића, Брезне Коштунића јер је задњих пет година провео са мештанима овог краја. „Овде су са аеродрома, на Галовића пољу, Срби показали да су народ са душом, да су народ доброчинства, хуманости и да су велики хероји. На мене је Бог бацио своју вољу и дао ми претежак задатак и велику част да будем аутор великог пројекта о великој акцији која је највећа акција спашавања савезничких пилота у историји светског ваздухопловства иза непријатељских линија који смо , Богу хвала успели да завршимо . Ви ћете га међу првима већ у септембру, пре Београда, Новог Сада , Ниша, Бања Луке, Подгорице, Вашингтона и Беча видети овде приликом обележавања операције Халијард. Захвалан сам свих сељацима Сувобора, свима вама који сте нам у драматичним данима прошле године када смо преко 60 дана снимали, помогли шаком и капом. Велика ми је радост што данас могу изразити огромну захвалност мештанима и МЗ Прањани, сељанима, варошанима, целој општини Горњи Милановац на челу са председником Дејаном Ковачевићем”, рекао је Бајић.

Иначе Радош Бајић три дана је провео је у сувоборском селу Прањани где је био домаћин 5. Сабора виолиниста Србије, али је све време снимања филма провео у сувоборском крају и уверио се у гостопримство српских домаћина,па улогу овогодишњег домаћина 5. Сабора виолиниста Србије није желео да наплати.Он је казао да ће Саабор виолиниста постати национално благо Србије.

 

 

ТопПрес/ ГЗС

Snimanje serije “Heroji Halijarda”, Rezija: Rados Bajic, Direktor fotografije: Predrag Jocic, Contrast Studios
Druzetici, 16.07.2022.
foto: Srdjan StevanovicStarsportphoto ©