tanjugtanjug

На гласачком листићу можете да цртате, исписујете пароле и поруке српским политичарима. Дозвољено је и да шарате и да дописујете имена својих јунака, попут Новака Ђоковића, Бетмена или чак Барака Обаме. Такви листићи сматраће се важећим, под условом да сте претходно исправно заокружили и подвукли име кандидата за кога сте гласали.

Готово на сваким изборима у Србије буде у просеку око три одсто неважећих листића. Неки бирачи на биралишта излазе само да би прешкрабали цео листић, имена свих кандидата, а има и оних који преко целе странице исписују вулгарне поруке.

Ипак, судећи по Правилима о раду бирачких одбора за спровођење београдских избора, грађањима је приликом гласања дозвољено готово све, уколико се са гласачког листића поуздано може закључити за кога су се определили.

Дозвољено и заокруживање и прецртавање кандидата

Грађани који изађу на биралишта гласају заокруживањем редног броја испред имена учесника на изборима. Дозвољено је међутим и подвлачење кандидата, као и заокруживање или подвлачење имена или дела имена предлагача кандидата.
Листић ће бити проглашен важећим и ако су на њему истовремено заокружени и редни број и назив листе. Неће представљати проблем ни ако се приликом гласања прецртају називи листа или редних бројева испред њих других кандидата.

ТопПрес/ Избор: Блиц, Наташа Латковић