Републичка изборна комисија (РИК) донела је данас решење о спровођењу поновног гласања на око 30 бирачких места у Србији 30. децембра ове године.На седници је утврђено да на местима где се понављају избори има укупно 12.240 бирача. Гласање за избор за народне посланике се на тим местима понавља јер нису могли да се утврде резултати избора одржаних 17. децембра или због поништавања гласања.

Гласаће се на бирачком месту 28 у општини Бабушница, бирачком месту Бојнику, бирачком месту 18 у Великом Градишту, бирачким местима број 2, 24 и 45 у Власотинцу, бирачком месту број 23 у Трстенику, бирачком месту 15 у Жагубици, бирачком месту број 5 у Коцељеви, број 40 у Лебану, број 18 у Петровцу на Млави, број 8 Пландишту, број 24 у Рашки, број 6 И 37 у Сврљигу, број 40 у Тутину, број 8 у Ћуприји.

Поновиће се и гласање на оним местима где је гласање поништено и то: бирачко место 32 Аранђеловац, 24 Бабушница, 23 Велико Градиште, 26 Коцељева, 10 Косјерић, 7 кула, 4 Петровац на Млави, 22 Сврљиг, 25 Топола, 16 Ћуприја.

Поновно гласање ће се одржати у суботу, 30. децембра од 7 до 20 часова.

Републичка изборна комисија није надлежна, нити може поступати по поднетом захтеву дела опозиције о понављању избора у Београду, изјавио је председник комисије Владимир Димитријевић на данашњој седници. „Ако је идеја да се РИК етикетира као кривац, јер су можда незадовољни резултатима, ја не могу на то да утичем“, обавестио је Димитријевић чланове РИК-а на седници на којој је било речи о понављању избора за народне посланике на више бирачких места у Србији.

Димитријевић је подсетио да нови избори могу бити расписани уколико се не конституише скупштина града Београда или ако се констутише, а не изабере градоначелника или ако не заседа дуже од три месеца.

Димитријевић је објаснио да понављање целог поступка избора зависи од других органа власти, а не од воље органа за спровођење избора.

Димитријевић је рекао и да су га представници листе „Србија против насиља“ Мариника Тепић и Мирослав Алексић обавестили о ступању у штрајк глађу, те да су га претходно приликом предаје захтева замолили да им да правно мишљење за материјал који су донели.

Он каже да је покушао да им укаже на правне недостатке, као и на чињеницу да не могу да подносе захтев за спровођење нових избора и да то РИК не може да разматра.

Прекидали су ме, говорили да су покрадени, изразили неповерење у моје мишљење, јер ме је СНС предложила за председника Комисије. Стекао сам утисак да имају поверење у свој тим правника који им је и сачинио захтев. Имао сам намеру и да им објасним да су их довели у заблуду. На основу погрешног закључка, обавестили су ме да су започели штрајк глађу и то у овом објекту где је РИК свесни да се адреса за њихов захтев налази на другом месту, рекао је Димитријевић.

ТопПрес/ Извор: Танјуг, РТВ(Бранимир Козаров)