Топола – Ванредно стање и корона променили су свакодневицу многима. У проблему су се нашли и музичари јер су остали без зараде, која је за њих углавном једини извор прихода. Ипак, нису оставили своје инструменте, већ вредно вежбају омиљене тактове, и то нећете веровати ових дана и на њиви.

Сима Зечевић (44) из Тополе, са својим наследницима обрађује очевину у селу Липовац. Али, какав је то посао ако нема музике, па тако  на њиви где су Зечевићи одјекује српска двојка.

„Активно се бавим музиком већ 25 година, преко зиме сам у Бечу а после од Васкрса овде код нас крећу свирке. Ове године је све стало због короне, па смо остали без посла, питање је када ће кренути весеља и кад ћемо узети динар од нашег посла. Да не би дангубио, време проводим у селу где је мој отац и заједно обрађујемо земљу. Имамо засаде воћа, вишње, шљиве, гајимо и животиње, углавном на селу увек има посла па нам и време брже пролази а и мања је опасност од короне“ – каже Сима Зечевић за ТопПрес.

Сима са синовима у селу Липовац, фото: приватна архива

Симини наследници Никола (16) и Ђорђе (14) кренули су очевим стопама, обојица уче нижу Музичку школу, али и вредно раде на селу.

„Поред музичке школе, старији син је друга година Средње пољопривредне школе а млађи син осми разред, добри су ђаци. Није им тешко да уче, вежбају хармонику и раде на селу. Све што радимо, радимо уз музику и тад је све много лакше. Кад услови дозвољавају ми засвирамо, а кад  не може онда је ту музика са неког уређаја, углавном нема посла да га не пропрати музика. Ишли смо на њиву недалеко од куће сејали траву и понели једну хармонику, кад комшије зачују звук са овог инструмента одмах знају да смо ми ту негде у близини“ – кроз смех каже глава породице Зечевић и додаје да су им најдраже песме из Шумадије и кола, и да то највише и вежбају.

Сетва траве уз хармонику, фото: приватна архива

Иако је корона затворила кафане и ускратила музичаре да зараде своју плату, њихова љубав према музици није престала. Вредно раде и вежбају ишчекујући први музички динар овог пролећа а док то не стигне њива и село заменили су тезгу.

ТопПрес

Млађи син Ђорђе на њиви са хармоником, фото: приватна архива