Новчане казне за напуштање изолације иду и до милион динара, а за кршење полицијског часа од 50.000 до 100.000 динара, рекао је данас председник етичког одбора удружења тужилаца и судија Србије Милан Кнежевић.

За кривична дело непоступања по здравственим прописима за време епидемије, како каже, затворска казна је до три године, а за кршење мера самоизолације новчано у минимуму 100.000.

„За људе који напуштају изолацију новчана казна, која може да буде изречена у судском поступуку, може да износи и до милион динара. Будући да за ово кривично дело није предвиђен посебни минимум, примењује се општи максимум који је милион динара“, казао је Кнежевић у јутарњем програму ТВ Пинк.

Мере Републичког јавног тужилаштва дале су јасне инструкције јавним тужиоцима на територији целе Републике Србије и према речима Кнежевића, дале су резултате будући да су они своје поступање максимални заоштрили.
Он наглашава и да је преношење заразне болести у време ванредног стања такође кривично дело.

„Дакле нулта је толеранција за извршиоце кривичног дела члана 248, непоступање по здравственим прописима за време епидемије будући да неко у овој фази прекрши мере самоизолације које су изречене од стране санитарног инспектора. Следеће кривично дело је по члану 249 је преношење здравствене болести. Тешко дело против здравља људи је члан 259 када услед извршења кривичног дела преношења заразне болести неко лице теже оболи, или нажалост премине“, објашњава Кнежевић.

За неколико дана ће почети и суђења, јер како каже, нема се ништа од тога што су пуни притвори, а људи наставе и даље да крше законе.

„Лично мислим да је максимална казна затвора једино што приличи онима који намерно заразе некога. Пример тога је стоматолог из Новог Сада који је имао велику сумњу да је оболео. Логично да је као доктор упућенији у симптоме више од других, а он је наставио да лечи пацијенте. Мислим да је то посао за правосудне органе и за казну затвора.

Молим све здравствене раднике да повећају степен одговорности“, истакао је Кнежевић.

За три дана је држава наплатила седам милиона динара, наглашава Кнежевић, 148 лица је кажњено за кршење полицијског часа, што је према његовим речима изузетно велики број.

„Колегијално бих упутио и аплауз свим колегама који даноноћно процесуирају све које крше закон. Они су такође изложени, а у случају да уђе вирус у правосудне органе, не постоји замена за њих и то треба имати у виду“, истакао је Кнежевић.

Опрема је стигла за правосуђе и Министарство правде је преузело преко 25.000 маски, рукавица и течности и то ће ускоро бити прослеђено судовима широм земље.

„Сутра крећу суђења и она морају да буду што безбеднија. Надамо се што строжијим казнама“, истиче Кнежевић.

ТопПрес/ Извор: Танјуг