Директорка Пореске управе Србије Драгана Марковић каже да ће и 2019. годину обележити реформа ове институције, да ће сузбијање сиве економије и даље остати један од приоритета и најављује пореске олакшице за привреду.

Најавила је и да ће следеће године казнена политика за утају пореза бити много строжа.

Најновије пореске олакшице предвиђене су за привреднике који започињу посао у области иновација и то у виду тзв. пореског кредита, док потпуно ослобађање од пореза на зараде и доприносе могу да очекују новоосноване фирме за примања која не прелазе 37.000 динара, објаснила је она за Блиц. Свима који улажу у капитал нове фирме која обавља иновациону делатност 30 одсто од тог улагања биће признато као порески кредит. Он се односи на утврђивање, обрачунавање и плаћање пореске обавезе почев од 2019. године – рекла је Марковић.

Министар финансија, додала је, подзаконским актом ближе уређује услове и начин остваривања права на порески кредит.

– Од почетка 2019. послодавац може да оствари ослобођење 100 одсто пореза на зараде и доприносе на зараде оснивача и личне зараде уколико оне нису више од 37.000 динара – рекла је она додавши да ће то важити за новоосноване фирме које на то имају право у периоду од 12 месеци, од дана основања до краја 2020. године.

Када је реч о сузбијању сиве економије, Марковић каже да су инспектори од почетка 2018. до средине децембра утврдили новооткривене јавне приходе у износу од 25 милиона динара, што је за 159 одсто више у односу на 2017. године.

Код откривања нерегистрованих делатности утврђене су пореске обавезе у износу од 203 милиона, кад се ради о контролисању фискалних каса, неправилности су утврђене у 1.588 објеката, што је 37,2 одсто до прегледаних.

Такође, наводи она, надлежним тужилаштвима поднето је укупно 1.339 кривичних пријава, од чега се на пријаве са обележјем сиве економије односи 878 против 1.206 особа, што представља 65,6 одсто од укупно поднетих кривичних пријава.

– При томе је утајен порез од 4,9 милијарди. Одузето је готово 20 тона резаног дувана и дувана у листу, преко 400.000 паклица цигарета, 2.500 литара алкохолних пића, 70.000 литара нафтних деривата и две тоне кафе укупне вредности 77,9 милиона динара – рекла је Марковић.

Она је истакла да је добра сарадња Пореске полиције са СБПОК-ом и Посебним одељењем за сузбијање корупције МУП-а у 2018. резултирала откривањем шест организованих криминалних група које су утајиле порез од пола милијарде динара и оствариле корист од две милијарде.

ТопПрес/ Извор: Телеграф.рс, Танјуг