foto ilustracija profimediafoto ilustracija profimedia

Еколошка  свест код Срба најбрже проради када се „удари“ по џепу. Само месец дана откако су у радњама једног великог прехрамбеног снабдевача укинуте бесплатне пластичне кесе, њихова употреба је смањена за чак 60 одсто. Промет у тим трговинама, кажу, није осетио такву одлуку. Многи власници малих радњи већ својим купцима траже два динара за кесу. А сви велики трговци најављују да ће бесплатне пластичне кесе у њиховим маркетима отићи у прошлост.

Подаци кажу да се у Србији годишње за куповину пластичних кеса потроши око 20 милиона евра. Чак 40 одсто њих заврши у смећу, а њихов утицај на животну средину је погубан. Трговце свака кеса кошта један динар. Прве су са плаћањем пластичних кеса почеле дрогерије. У почетку су наплаћивали велике кесе, док су мале биле бесплатне. Сада у њиховим радњама нема бесплатне амбалаже. Од великих трговинских ланаца само је „Делез“ почео да наплаћује кесе, и то у својим радњама „Шоп енд го“, по цени од два динара.

– Наши купци су показали да им је заиста стало до заштите животне средине – каже Никола Папак, менаџер за корпоративне комуникације „Делеза“.

– Употреба пластичних кеса у радњама „Шоп енг го“ је мања и до 60 одсто, у зависности од радње. Укидање бесплатних пластичних кеса у овим нашим радњама није се одразило на промет. Напротив, сви параметри су позитивни.

И у „Меркатору С“, у чијем трговинском ланцу послују „Идеа“, „Рода“ и „Меркатор“ хипермаркети, размишљају о смањењу употреба пластичих кеса, што је директива ЕУ у циљу очувања животне средине.

– Уз поштовање закона и европских стандарда, за нашу компанију најважнији су интереси и потребе наших потрошача, због чега тражимо модел који је лако применљив у пракси – кажу у „Меркатору С“.

– Верујемо да ћемо за одлуку о повлачењу лаких бесплатних кеса имати подршку огромног броја потрошача који ће своје навике у куповини мењати ради очувања животног окружења, што нам је заједнички циљ.

Пластика ће највероватније бити избачена и с каса „Универекспорта“, али трговци ове куће припремају посебан модел који ће се, кажу, допасти потрошачима.

СТРАХ ПРОИЗВОЂАЧА

Најављено  укидање пластичних кеса унело је немир међу произвођачима пластике. У Србији послује око 150 произвођача, који имају око 2.000 радника. Страхују да би избацивање кеса из радњи могло да доведе до смањење посла, чиме би се смањила и потреба за радницима. Произвођачи истичу да се у јавности подигла прашина о штетности пластичних кеса, иако оне у укупном отпаду утичу с тек 0,3 одсто. У амбалажном отпаду на пластичне кесе отпада три одсто.

ТопПрес/ Извор: Вечерње новости