Лучани – Од како су кинески радници ангажовани на изградњи ауто-пута Милош Велики и од како су се доселили у раднички камп у Лучанима, у Драгачеву се поред Нове године и Божића неколико година уназад спектакуларно прославља и Кинеска нова година, наводи агенција РИНА.

Да су радници из Кине попримили и неке српске обичаје, најбоље сведочи слика коју смо затекли испред улазних врата у кампу, где се окачене на јануарском мразу суше јагњеце коленице и буткице, али и пилетина.

„И њима треба мало одушка, читав дан раде и вероватно би желели да су за тај њихов важан датум кући са својим породицама. Кад већ нису у могућности онда се прилагођавају како могу. Окитили су камп, често за празник приреде и ватромет, али и набаве месо како би зачинили радничку празничну трпезу, кажу за РИНУ мештани села Негришори у ком се налази камп.

Суживот Срба и Кинеза на овом подручју траје више од три године, мештани кажу да иако је на почетку било мало чудно, сада су се већ потпуно навикли на њих.

„Врло мало причају са нама, јер они слабо знају енглески, а ми кинески немамо појма. Кад им нешто затреба споразумевамо се рукама, али најчешће су тражили шифру за интернет, а то смо схватили тек кад су оно што им треба укуцали на „гугл преводилац“. Одушевљени су нашим баштама и пластеницима, а током лета увек траже да купе парадајз, који им ми од срца поклонимо. Јако су вредни, марљиви и васпитани“, кажу мештани.

Кинески кампови на територији општине Лучани смештени су на три локације. Тренутно су у току радови на изградњи деонице од Паковраћа до Пожеге, на пробијању тунела Лаз и Муњино брдо, који су најтеже фазе у изградњи новог ауто-пута.

ТопПрес/ ГЗС, РИНА