Киша обрадовала пољопривреднике

Киша обрадовала пољопривреднике

Топола – Дуго очекивана киша напокон је стигла у Шумадију. Првим пролећним падавинама највише су се обрадовали пољопривредници који су већ били забринути за своје усеве. Слађан Ђорђевић је воћар и каже да је киша пала у последњи час.

„Земља је толико била жедна да ће  ове падавине добро доћи свим усевима па и воћу. Да је потрајало сушно пролеће били би сви у великом проблему. Што се тиче воћарства требало је извршити прскање односно  заштиту, пре кише и ко је у могућности да прихрани биљке вештачким ђубривом. После кише наставити обраду засада у циљу  спречавање корова“, рекао је за ТопПрес Слађан Ђорђевић.

Иначе, Ђорђевић се бави воћарством око 30 година па истиче да је изузетно битно прихранити биљке пред падавине.

Прихрана воћа, фото: ТопПрес

„Ја сам баш погодио тренутак јер сам своје засаде прехранио вештачким ђубривом баш сад пред кишу, тако да је то прави тренутак и биљка ће у потпуности искористити храну коју је добила. За хектар воћа треба бар 300 килограма Кана“, сматра Ђорђевић.

Његово мишљење деле  повртари и ратари који потврђују да је претходна година била једна од тежих за пољопривреду. Земљиште је оштећене структуре па је сушно пролеће већ претило да угрози даљи раст засађених култура.

„Киша која је напокон стигла  ублажиће  штету у пољопривреди од суше, пре свега у приносима пшенице. Због недостатка влаге минерално ђубриво није могло да се раствори па су усеви под овом културом већ били у великом проблему. Добро  је што је захладило јер ће влага спорије испаравати и омогућиће и да пролећне културе, кукуруз, соја и друге, брже ничу ко је успео да засеје јер је земљиште било суво па и сетва у неким местима касни. Повртарске културе тешко су ницале семе није имало влаге да клија тако да је ова киша од непроцењивог значаја за пољопривреднике“, наводе из саветодавне службе за пољопривреду.

ТопПрес