Министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Дарија Кисић Тепавчевић очекује да ће већина послодавац поступити по препоруци о исплати накнаде 100 одсто зараде само запосленима који су на боловању због потврђене заразе корона вирусом, а који су вакцинисани, и поручила да то није дискриминаторна одлука.

„То је препорука и на основу препоруке и први пут и сада верујем и овај други пут ће да се измене колективни уговори који иду искључиво у правцу одржавања безбедних радних средина и безбедног радног колектива, уз подршку свима онима који се одговорно понашају и према свом здрављу и према здрављу свог народа, а до сада су се вакцинисали бар једном дозом“, рекла је министарка.

Навела је да би остали запослени који се нису вакцинисали, а заразе се корона вирусом, примали 65 одсто зараде током боловања.

„То не може да буде дискриминаторно када сви имају оно што је покривено законом, 65 одсто, уз додатну стимулацију онима који су одговорни и савесни“, рекла је Кисић Тепавчевић одговарајући на питање новинара након што је одала почаст убијеним кинеским новинарима у НАТО бомбардовању 1999. године.

Каже да ће у случају да се деси да запослени који су се вакцинисали, а који због неодговорног понашања других дођу у контакт са вирусом и заразе се бити максимално подржани зато што су показали да су одговорни и савесни.

Министарка је рекла да су у нашој земљи вакцине доступне и да грађани могу да се вакцинишу када год желе, за шта је потребно да издвоје два пута по пет минута за примање прве и друге дозе вакцине.

Подсетила је да су на самом почетку пандемије, када нису биле доступне вакцине и када смо се тек сусрели са вирусом, Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања издало препоруку да сви они код којих буде потврђена инфекција корона вирусом, као и за потврђене контакте да имају 100 одсто зараде током боловања.

„Већина, односно сви у јавном сектору су тада променили колективне уговоре у том смислу као и већина у приватном сектору“, рекла је министарка.

Она је, међутим, рекла да је данас у условима када се приближавамо броју од четири милиона датих доза вакцине, када су оне доступне и постоји могућност избора вакцина, када је вакцинација спроводи и без заказивања, Влада Србије јуче донела донела одлуку да се усвоји препорука о 100 одсто плаћеног боловања за запослене који су вакцинисани, а заразили су се корона вирусом, а за све остале 65 одсто плаћеног одсуства током боловања у случају заразе.

Позвала је све оне који се из ма ког разлога до сада нису вакцинисали да искористе доступност вакцине и да схвате да смо у овој борби сви један тим.

„Не можемо да успемо уколико свако од нас одговорно не презуме своју улогу да спречи да се инфицира и да зарази оне око себе“, каже министарка.

Влада Србије је јуче усвојила допуну Закључка из 2. априла 2020. године, којом ће се накнада 100 одсто зараде исплаћивати само запосленима који су на боловању због потврђене заразне болести ковид-19, а вакцинисани су, као и запосленима који из здравствених разлога не могу бити вакцинисани.

Остали запослени који се разболе од ковида добијаће 65 одсто зараде током боловања.

ТопПрес/ Извор: Танјуг