Кисић-Тепавчевић: На младима завршни ударац

Кисић-Тепавчевић: На младима завршни ударац

До овог момента вакцинисано је око 90 одсто корисника установа социјалне заштите и нешто мање од 80 одсто свих запослених у установама социјалне заштите, наводи за РТС Министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Дарија Кисић Тепавчевић. Додаје да је ипак на младима да дају завршни ударац вирусу.

Дарија Кисић Тепавчевић је навела је за РТС да је у току јучерашњег дана по први пут након годину дана детектован једноцифрен број корисника који су позитивни.

Истиче да је поред запослених до овог момента вакцинисано нешто мање од 80 одсто свих запослених у установама социјалне заштите – социјалних радника, неговатеља, кувара, спремача.

Објашњава да је вест за медије била када је вирус ушетао у установу социјалне заштите, али треба указати да огромним трудим запослених у тим установама у већини није било заражавања, све се чинило да се смањи ризик уноса и ширења вируса.

Објашњава да су од пре два месеца уз одређене услове дозвољене и посете у домовима за старе.

„Дозвољене су посете, одласци, за све вакцинисане кориснике није потребна ни изолација након повратка у колектив. Међутим, и даље је потребно поштовање свих епидемиолошких мера да се поново не би десило уношење вируса у колектив“, објашњава министарка.

На младима завршни ударац

Говорећи о вакцинацији младих наводи да они на почетку као и свуда у свету нису били приоритет за вакцинацију, али да се сада ситуација мења.

„Приоритет су били најстарији суграђани затим они са хроничним обољењима и они који су били професионалнио најугроженији. Тако ако сада погледамо проценат вакцинисаних по узрасним групама свуда у свету је најмањи у најмлађим узрасним групама јерр они нису били приоритет, али сада је дошао ред на њих. Управо њима је припала улога да дају завршни ударац овом вирусу“, истичеКисић Тепавчевићева.

Објашњава да је пре нешто мање од месец дана узрасни критеријум у нашој земљи снижен на 16 година и како каже, значајан број младих се одазвао на вакцинацију.

Наводи да вакцина има, да грађани могу да бирају између четири цепива, и поручује да је „свако од нас подједнако битан, да не можемо да успемо ако не будемо уједињени против вируса“.

„До овог момента вакцинисано је око 90 одсто корисника установа социјалне заштите. Показали су се као изузетно одговорни и јуче смо по први пут од почетка пандемије имали једноцифрен број оболелих“, наводи за РТС министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Дарија Кисић Тепавчевић.

ТопПрес/ Извор: РТС

KOMENTARI