Министарка за рад, запошљавање, борачка о социјална питања Дарија Кисић Тепавчевић изјавила је синоћ да већина грађана који су примили две дозе вакцине и даље има довољно јак имунитет, али да је сада прилика да га ојачају.

Гостујући на РТС-у она је рекла да је у популацији од 12 до 17 година вакцинисан само један проценат, а од 18 до 30 нешто мало мање од 10 одсто.

„Произвођачи процењују да би имунитет након треће дозе вакцине годинама био довојно снажан. Овде смо сви на једној, а вирус на другој страни. Једино оружје које имамо је вакцинација“, казала је Кисић-Тепавчевић и додала да вирус не може да се победи ако се не удруже снаге.

Чланица Кризног штаба и вирусолог Тања Јовановић казала је да су клиничке студије показале да су вакцине врло ефикасне и против нових варијанти вируса, али да је потребна много већа количина антитела да бисмо неутралисали вирус.

„Ове године је наш Национални комитет за имунизацију имао велики задатак. Прво су прављене анализе вакцина, листе приоритета, а сада и анализа учинковитости треће дозе вакцине. Појавиле су се четири нове варијанте, које забрињавају. С обзиром да се вирус променио, потребно је да појачамо имуни одговор, најмање два пута у односу на оно што смо стекли са две дозе“, рекла је др Јовановић и додала да су клиничке студије показале да су вакцине врло ефикасне и против нових варијанти короне, али да је потребна много већа количина антитела да бисмо неутралисали вирус.

Она је нагласила да људи могу да приме трећу дозу вакцине којом су и претходно имунизовани, али да не постоји штетан ефекат ако приме и неку другу.

ТопПрес/ Извор: Танјуг