У Београду су јуче потписани уговори са представницима локалних самоуправа о наменским средствима за шта је ове године, према речима министарке за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Дарије Кисић, издвојено 500 милиона динара.

„Ово је пример нашег заједничког рада јер ви сами, на нивоу своје локалне самоуправе, знате где и како треба да се усмере новчана средства и да се усмере управо онима којима је финансијска подршка најпотребнија“, рекла је Кисић.

Навела је да је ове године за ову врсту трансфера издвојено 500 милиона динара и изразила наду да ће до краја године бити обезбеђена додатна финансијска средства за ту врсту подршке пошто се, додала је, показало да овакав начин рада и локални трансфери итекако имају смисла и дају резултате.

„У свакодневном контакту са вама видимо колико је сваки динар уложен управо тамо где је потребно и убеђена сам да ће тако бити и овај пут. Веома сам поносна на чињеницу да све ово иде несметаним током и да остварујемо управо оно што смо замислили“, рекла је Кисић.

Помоћница министарке у Сектору за социјалну заштиту Биљана Зекавица рекла је да је ово седми пут заредом како се спроводе наменски трансфери.

Истакла је да је охрабрујуће то што број лица обухваћен наменским трансферима из године у годину значајно расте без обзира што се, како је рекла, некада догоди да се средства из објективних разлога смањују.

„То значи да смо успели и да успевамо да остваримо заједнички циљ да подршка путем механизма наменски трансфери са националног нивоа вама у локалним заједницама значи и да услуга дође у праве руке“, рекла је Зекавица.

Подсетила је да је почетком ове године усвојена стратегија деинституционализације.

„Та стратегија нам је свима једнако важна и мало више ће нас упутити једне не друге јер ће наш стратешки план бити само мртво слово на папиру ако га ви не поткрепите својим локалним стратешким плановима и ако не будемо једнако ангажовани на његовом реализовању“, поручила је Зекавица.

Помоћница министарке у Сектору за материјално-финансијске и аналитичке послове Мирјана Ћојбашић рекла је да локалним самоуправама сада предстоји поступак јавних набавки.

„Оног трентука када спроведе јавне набавке и потпишете уговор са пружаоцем услуга ми ћемо вам средства пренети у целокупном износу“, рекла је она.

ТопПрес/  Извор: Танјуг