Министарка и чланица Кризног штаба др Дарија Кисић Тепавчевић изјавила је данас да је прву дозу вакцине примило 49,7 одсто пунолетног становнишва, што је 2.684.000 грађана.

Обе дозе примило је 47,6 одсто грађана, додала је Кисић Тепавчевић након седнице Кризног штаба.

„Више од 2,6 милиона грађана је вакцинисано макар једном дозом, али то још није довољно да бисмо спречили ширење болести. Вакцинишите се“, апеловала је министарка.

Она је додала да 52 јединице локалне самоуправе имају обухват вакцинације већи од 50 одсто, док је у 11 локалних самоуправа обухват близу 50 одсто.

„Да бисмо дочекали јесен што јачи, сада треба да се вакцинишемо“, поруцила је Кисић Тепавчевић.

Кисић о трећој дози вакцине

Министарка и чланица Кризног штаба др Дарија Кисић Тепавчевић апеловала је данас још једном на грађане да се вакцинишу, а када је реч о трећој дози, навела је да би њоме прво требало да се вакцинишу особе са имунодифицијентним стањима.

Кисић је, након седнице Кризног штаба, рекла новинарима, да је препорука Координационог тела за имунизацију да постоји потреба за трећом дозом, али да се таква истраживања у свету још увек раде и нема конзистентних закључака, осим чињенице да је потребно време праћења поствакциналног имунитета.

„Закључак, када је у питању трећа доза је да су у првој групи која би требало да је прими особе са имунодефицијентним стањима и различита хронична обољења, особе са смањеном дужином имуног одговора после вакцинације, као и особе које су имале трансплантацију органа и које су на хемодијализи“, рекла је Кисић Тепавчевић.

Како је рекла, у овом моменту, то је група која је препозната да јој је потребно да се појача поствакцинални имунитет трећом дозом, шест месеци после пријема друге.

Даље се, каже, раде истраживања, прате се како би се утврдило када је, коме и у ком року оптимално дати додатну дозу вакцине.

Гојковић: Трећа доза за тешке и хроничне пацијенте

Члан Кризног штаба Зоран Гојковић рекао је да је најважнија порука са данашње седнице да се вакцинацији мора максимално посветити пажња, а што се тиче треће дозе размишља се о њеном давању пацијентима који имају хроничне и тешке болести.

Гојковић је за Танјуг казао да број оболелих у Србији расте, да тај број није велики, али да се очекујемо да ће у наредном периоду бити већи.

„Добро је што данас имамо 2,684 милиона грађана који су вакцинисани и сада имамо 52 општине у Србији које имају више од 50 одсто вакцинисаних. Нажалост, имамо и осам општина у којима имамо мање од 30 одсто вакцинисаних, као и четири општине у којима имамо мање од 15 одсто пунолетних вакцинисаних“, казао је Гојковић.

Он је нагласио да је од великог значаја да се вакцинише што већи број.

„Имамо велики број грађана који се нису вакцинисали, све више нам се у мањим местима развијају локална жаришта, све у склопу окупљања која се одржавају. На томе треба да радимо. Морамо максимално да се посветимо вакцинацији, то је најважнија и највећа препорука са састанака Кризног штаба“, додао је Гојковић.

Када је реч о трећој дози, Кризни штаб ће обелоданити на који начин и коме ће се давати треће дозе.

„Бројне студије су још у току, један део истраживања који је валидан, који је прошао различите медицинске форуме и органе, говори у прилог томе да се мора размишљати о давању треће дозе вакцине пацијентима који имају тешке хроничне болести, малигне болести. Биће прописано на који начин ће се обављати давање треће дозе“, рекао је Гојковић.

Он каже и да Србија прати релевантна стручна тела САД, Европе, Азије и покушава да донесе најбоља решења.

„Не треба да се оптерећујемо трећим дозама, не треба да се оптерећујемо мерењима антитела, јер имуни систем, једноставно, не функционише тако. То је комплексан систем који се не базира само на једном параметру“, наглашава Гојковић.

Говорећи о почетку школске године каже да се још не зна како ће се одвијати настава.

„Школа стартује 1. септембра, не знамо прецизно како ће се одвијати настава. Имамо модел од прошле године, али смо прошле године имали више оболелих у летњем периоду, засад немамо. Да ли ће се променити ситуација, зависи од нас“, закључио је Гојковић.

ТопПрес/ Извор: Танјуг, РТВ