Климатски експерти Владимир Ђурђевић и Душан Васиљевић оценили су данас да смо сведоци климатских промена, а да су оне изазване људским активностима, пре свега производњом енергије.

„Постали смо зависни од коришћења енергије, а сав овај комфор који данас уживамо заправо је производ лако доступне енергије. Аутомобиле које возимо, авионе које возимо, зграде које смо изградили, као и вода коју имамо у цевима, последице су доступности енергије. Код нас, а и у свету, око 70 одсто енергије се производи из угља. А када сагоревате угаљ стварате угљен диоксид. На тај начин смо у атмосфери повећали концентрацију угљен диоксида за око 50 одсто“, рекао је за Танјуг Климатолог Владимир Ђурђевић.

Додао је да је планета у просеку данас најтоплија, гледајући далеку прошлост.

„Данас се промена климе дешава веома брзо, а данас људи могу током свог животног века да сведоче како се она мења, што је некада било незамисливо јер је клима била стабилна“, навео је Ђурђевић.

Међународни експерт за питање животне средине Душан Васиљевић рекао је за Танјуг да је земља један велики термо-динамички систем и она стално тежи да се уравнотежи, а када дође до поремећаја онда и то уравнотежење прати поремећаје.

„У термо-динамичком систему енергија једног нивоа покушава да се изједначи са енергијом другог нивоа. Температура једног дела покушава да се изједначи са другим. То је као када шољу врелог чаја ставите на сто – температура чаја ће покушати да се изједначи са околином и охладиће се“, навео је Васиљевић.

Додао је да у случају екстремних разлика долази и до екстремних изједначавања.

„Ми смо од како се мери температура подигли просечну разлику за око два степена. Е сада замислите следеће – вода од 98 степени је јако топла, али на 100 степени кључа. А разлика је само два степена. Дакле, то је јако битна разлика. Она за врло мало може бити заправо јако велика. И ми слободно можемо рећи да она на неки начин данас кључа“, истакао је Васиљевић.

Дешава се да у овим условима глобалног загревања имамо и екстремне хладноће.

„Зашто је дошло до тога – сасвим извесно највећи утицај има људски фактор. Могуће да има удела и природних процеса, али мислим да без утицаја људског фактора би били спорији, а ми сигурно носимо највећу одговорност због промена“, рекао је Васиљевић.

Како је навео, од планете се загађењем прави „стаклена башта“, а тиме смањује могућност Земље да се ефикасно охлади.

ТопПрес/ Извор: Танјуг