tanjugtanjug

Новинска агенција Танјуг је од уторка поподне мета интензивних хакерских напада, са преко 50 различитих

ИП адреса, са циљем да се преко сајта „обори“ информациони систем агенције, онемогући њен рад и доступност сервиса вести медијима и осталим корисницима.

Агенција је указала да „оно што овај покушај да се Танјуг учини ’невидљивим’ разликује од претходних је то што напади не стижу, као што је то уобичајено, са ’фантомских’ адреса из иностранства, већ са легалних ИП адреса из Србије“.

О интензитету напада сведочи чињеница да је, на пример, само на једну вест, по случајном узорку, било преко 11.600 упита у 30-так минута, односно три у секунди.

Напади су почели у уторак око 15.00 сати.

Због чињенице да су „ишли“ са легалних адреса у Србији, мере одбијања „напада“, које је предузео Танјугов телекомуникациони оператор, нису могле да искључе могућност да њима буду погођени легитимни корисници Танјуга, односно да и њима буде онемогућен приступ сервисима агенције.

Танјуг ће тим поводом поднети пријаву Републичком јавном тужилаштву, одељењу за високотехнолошки криминал, и очекује брзо и ефикасно реаговање, јер, као одговоран медиј, неће дозволити да га „ућуткају“ они којима се не допада независно извештавање националне агенције.

Танјуг