foto- Thinkstockfoto- Thinkstock

Узгајање лековитог, зачинског и ароматичног биља, чак и на малим парцелама, може да буде добар извор додатне зараде, а за оне који имају веће плацеве, чак и начин за самосталан посао. Како кажу произвођачи, улагања у производњу лековитог и зачинског биља нису велика, а зарада је више него солидна.

Тако се, рецимо, на 10 ари током сезоне од невена може зарадити око 1.000 евра, а од белог слеза двоструко више 2.000 евра, док су улагања за започињање производње минимална.

За 10 ари земљишта на којем би се узгајао невен потребно је око 300 грама семена, чији килограм кошта 4.000 динара.

У зависности од површине која се засади, на лековитом биљу, као што су невен и бели слез, може да се приходује и по десетак хиљада евра. Међу произвођачима лековитог биља је и петнаестак задругара у Заплању, који раде у оквиру удружења „Засад“.

Зоран Илић, председник удружења, прича за „Блиц“ да на површини од 15 хектара ове породице узгајају невен, бели слез, артичоку, матичњак, босиљак, валеријану… Механизацију су добили од државе, а купце сами нелазе.

– Од лековитог биља може добро да се заради, а улагања нису велика. Ради се од пролећа до касне јесени, у зависности која биљка је у питању. Сарађујемо са фирмама које откупљују лековито биље, чајеве, али и са Институтом „Јосиф Панчић“.

– Увек унапред договарамо минималну цену, која може да буде већа, по којој ће откупити наше биље, тако да оквирно знамо зараду. Имамо велики број коопераната, дуго година послујемо и задовољни смо – каже Илић.

Његова супруга Данијела Илић каже да се од белог слеза може добро зарадити. Иако Зоран ради у фирми и ово му је додатни посао, а Данијели је ово примарни посао у којем ужива.

Држава даје подстицаје за овакву врсту пољопривредне производње, па је, примера ради, ово удружење добило машине за рад. Према речима задругара, важно је имати добар план и циљ, али и пратити конкурсе за подстицаје.

ТопПрес/ Извор: Телеграф.рс/ Блиц