Који су услови за пензионисање ове године

Који су услови за пензионисање ове године

У 2021. години издвајања из БДП-а за пензије пала су испод 10 одсто, што је и био циљ реформи пензијског система. Померања старосних граница и потребног стажа за пензионисање ушла су у мирнију фазу и како закон предвиђа трајаће све до 2032. године. Од овог јануара жене ће радити два месеца дуже.

Већ деценију и по свака Нова година доноси нове услове пензионисања. Од огромних гужви стигло се дотле, да су шалтери 31. децембра готово празни. Уместо за пола године, као раније, старосна граница за жене помера се за само два месеца. У превремену пензију, због казнених поена, никоме се не жури.

„За превремено пензионисање жена биће потребно 39 година и осам месеци стажа осигурања, а ту пензију неће моћи да остваре без навршених 59 година“, каже директор Београдске филијале Фонда ПИО Иван Тодоровић.

Мушкарци у превремену пензију могу са 40 година стажа и 59 и по година живота. У старосну одлазе као и пре, док ће жене то моћи са 63 године и четири месеца. И поред смањења стопе доприноса за пола процента очекују се да ће наплата порасти за 7,7 одсто.

„Имамо стални тренд повећања изворних прихода Фонда доприноса из ПИО и смањивања дотације из буџета Републике Србије. Буџет пензијског фонда у 2022. је готово 790 милијарди динара, планирана дотација из буџета је само 15,8 одсто“, истиче директорка Републичког ПИО фонда Драгана Калиновић.

У Министарству финансија процењују да ће и због привредног раста удео пензија у БДП-у и даље падати. За јануарску повишицу и једнократну помоћ обезбеђено је 68 милијарди динара.

Државни секретар Министарства финансија Саша Стевановић наглашава да се од тога 5,5 одсто односи на повећање пензија по швајцарској формули, док се други део од 33,4 милијарде динара односи на давања пензионерима од 20.000 динара које ће бити исплаћено у фебруару.

На то ће имати право сваки од 1.662.000 пензионера. Уз јануарску повишицу просечна пензија је 31.000 динара.

ТопПрес/ Извор: РТС, РТВ