Кон: Чак 30 пута већи ризик на скуповима за невакцинисане

Кон: Чак 30 пута већи ризик на скуповима за невакцинисане

У овом тренутку нема потребе да се уводе нове мере против епидемије вируса корона, али је потребно стриктно поштовати оне које су на снази, изјавио је данас епидемиолог Предраг Кон.

Он је за ТВ Прва истакао да свако окупљање представља ризик за невакцинисане, односно да су они 30 пута у већој опасности да се заразе на таквим скуповима него они који су примили обе дозе вакцине.

Последњих дана у Србији је забележен пораст броја новооболелих, али Кон истиче да ситуација није алармантна, мада ће се јавити проблем ако се не буде контролисало ко долази на фестивале и већа окупљања.

„Још увек имамо мирну ситуацију са назнаком да креће пораст и више нема говора да се то неће десити. Ситуација је да се дозовемо памети“, рекао је Кон на ТВ Прва.

Он је рекао да је у Београду прошле недеље било 1,5 одсто позитивних од укупно тестираних, а да је претходно та бројка износила један одсто.

Кон наглашава да се епидемија у земљи може „стишати“ повећањем броја имунизованих, али и да је тренутно око 17 одсто вакцинисаних до 30 година, што је, додаје, мало.

У Србији је забележен и повећан број Индијаца, пре свега због нових ковид прописа, који подразумевају да путници из земаља које нису на зеленој листи бораве најмање две недеље у држави која је на тој листи, како би се упутили на одређене дестинације.

Кон указује да у Градском заводу за јавно здравље за сада није пријављен ниједан случај заразе ковидом код Индијаца.

ТопПрес/  Извор: Танјуг

KOMENTARI