Епидемиолошка ситуација није баш наклоњена, јер ће се почетак школске године поклопити са високом активношћу корона вируса, па треба стриктно поштовати све предвиђене мере предложене за школске установе, нагласио је данас епидемиолог Предраг Кон.

Данас је био важан дан и једина тема је био почетак школске године. Први пут сам видео данас тај план. У ономе што сам до сада погледао све је могуће реализовати, али тражи огроман напор. Тим који је формиран имаће пуно посла. Главна је ствар да се поштују предложене мере, казао је Кон на конференцији за новинаре после седнице Кризног штаба.

Он је истакао да модели који су приказани показују да се креће са ситуацијом која подразумева да у школу долазе здрави и да су наставници што је могуће више вакцинисани, а ако нису, морају да носе маске.

„Види се да су, како схватам, маске замениле вакцинацију, што, у ситуацији када имамо вакцине које су прошле све што је неопходно по стандардима да буду примењиване као потпуно безбедне, није разумљиво. Али таква је ситуација“, рекао је Кон.

У овој ситуацији пожелео је родитељима и деци да што лепше крену у школу, да се изборимо са овом ситуацијом и почнемо да обарамо криву која иде нагло према горе.

„Главно оружје недовољно користимо, а оно је вакцина. Што више око деце има вакцинисаних, мање може дете да унесе у школу вирус“, рекао је он.

Кон је нагласио да комплетна наука стоји иза апела за вакцинацију, и да из дубине душе, сржи свога бића, жели добро деци и Србији.

ТопПрес/ Извор: Танјуг