Члан Кризног штаба, епидемиолог Предраг Кон, рекао је данас да ламбда соја короне вируса „нема ни на видику“ и да постоје само појединачни случајеви који улазе у Европу, па се та варијанта, како сматра, вероватно неће даље ни ширити.

Како је навео, питање је да ли ће сој који је регистрован још у децембру 2020. године у Јужној Америци бити заразнији, јер то зависи и од државе до државе.

„Ламбда би могао можда и да се нагло појави и буде донекле отпоран на вакцине, али не скроз, јер нека ефикасност вакцине мора да постоји. Чак и 30 одсто заштите је нека заштита и велика је корист“, каже Кон за B92.net.

Додаје да је чуо да јапанска истраживања показују да ламбда има три мутације на спајк протеин и да је заразнија и отпорнија на антитела, али да ће време показати да ли је заиста тако.

„Чекам да САД ураде истраживања и објаве о томе. Свака нова значајна варијанта је предмет истраживања, а друга је прича да ли вакцину треба модификовати. За сада је доминантан делта сој који је далеко заразнија варијанта, јер се од једног оболелог зарази њих седам“, објаснио је Кон.

ТопПрес/ Извор: Танјуг