Кон: Медицински део Кризног штаба има јасан став, али важна је и економија

Кон: Медицински део Кризног штаба има јасан став, али важна је и економија

Епидемиолог и члан Кризног штаба Предраг Кон рекао је за РТС да је медицински део Кризног штаба имао јасан став да би све требало да буде затворено најмање 14 дана да би се заиста спустио ниво активности вируса, али је додао да постоји економски дикатат.

Кон је рекао да су мере продужене, уз неке корекције које су извршене, јер је за само дан стигло 85 врло јасних притужби и молби за изузеће.

На констатацију да се чини да медицински део Кирзног штаба стално попушта, Кон је рекао да тако изгледа али да је имплементација таквих мера изузетно тешка, готово немогућа.

„Ви или ћете да прихватите тако нешто, или ћете отићи. Нема између“, рекао је Кон.

Каже да се у таквим околностима тражи оно што је епидемиолозима важно, а то је да се спроводе мере које ће спречити да се вирус преноси.

Наводи да су мере ипак пооштрене, и да је сада могуће у затвореном простору да буде девет квадратних метара по особи, да треба да постоји ковид редар, и да буду обавезне маске и појачане инспекције.

Најважнија заштита од преноса

Међутим, Кон истиче да је најважније од свега да људи знају да се на тај начин штите од преноса.

„Опет бих јасно упозорио, аман људи, молим вас схватите да је здравствени систем на ивици пропасти и да једино на тај начин може да се сачува, ако се поштују мере“, упозорио је.

Како је рекао, људи у црвеним зонама су заћутали, и више немају речи.

„Ако их до сада нису чули и разумели, и ако имате догађаје који потпуно игноришу чињеницу да се они налазе у катастрофалној ситуацији, онда човек више не зна шта би рекао. То пада на нас који смо у прилици да говоримо, нажалост у име свих лекара на борбеним линија,а. Ми исто губимо речи“, истакао је Кон.

Додаје: „Ако се не промени ај однос према томе, онда једноставно следеће што може да буде је одустајање“.

ТопПрес/ Извор: РТС