Епидемилолог и члан Кризног штаба Предраг Кон изјавио је да су мере и даље на снази и да ће од понедељка бити корекција, али да је то далеко од попуштања мера.

Он је рекао да се и даље тражи одрживи модел.

„За Ускрс очекујем да ће грађани Србије православне вере схватити да није време за узајамно посећивање и за контакте на које смо навикли. Нећемо забрањивати кретање за празнике“, каже Кон за Курир ТВ.

Епидемиолог очекује да ће се ситуација поправити у наредне четири недеље колико има до првомајских и ускршњих празника. Нагласио је да према епидемиолошким показатељима врхунац короне у Београду пролази.

„Очекујемо смањење броја новозаражених, али имамо проблем са великим приливом оболелих у болнице“, рекао је Кон и додао да смртност узрокована новим сојем вируса није повећана у односу на претходни период и да је малтене као свуда у свету.

Минималан услов за попуштање мера према Коновим речима је да се изједначи број пријема и отпуста у ковид болницама.

„Тамо где је већа вакцинисаност прво долази до успоравања ширења вируса, а онда и до убрзаног пада броја новозаражених“, наводи Кон и додаје да ће вирус у наредних месец-месец и по дана бити сведен на најмању могућу меру.

ТопПрес/ Извор: Танјуг