У Београду влада ванредна епидемиолошка ситуација, јер се свакодневно, већ дуже од недељу дана, бележи око 1.200 заражених вирусом корона, каже епидемиолог Предраг Кон и додаје да ће се до краја недеље видети да ли је то максимум или ће број новозаражених да расте.

Он је за Танјуг нагласио да расте број новозаражених и у Новом Саду, Крагујевцу, Краљеву и појашњава да је у престоници ванредна епидемиолошка ситуација, јер је један на 1.000 становника активно оболео.

„Пратићемо ситуацију. У Белгији и Бугарској се чини да је дошло до врха и да је почело да слаби. Међутим, у осталим земљама и даље расте број заражених. Ми смо сада у шестој недељи од почетка пораста, требало би да се ускоро крива да се заравни“, навео је Кон.

То што се болнице у Београду убрзано пуне, како каже, најпоузданији је показатељ да је интензитет активности вируса велики. Појашњава да је велики број инфицираних који нису регистровани, јер немају никакве симптоме.

„Критична ситуација настаје онда када нема довољно места у болницама и када мора да се реагује на различите начине, прављењем привремених, допунских болница. Међутим, ту се поставља питање опремања, кадра и услова за лечење пацијената“, рекао је Кон.

Истраживања прокужености становништва која су рађена у западноевропским земљама (колико људи има антитела јер су прележали корону), наводи, показала су да је број заражених 10 до 20 пута већи од оног броја који се званично региструје.

„Таквом аналогијом ако имате 1.000 просечно заражених на дан, ви онда дневно имате око 10.000 до 20.000 оних који су заразни, а да то и не знају. Мора се рећи да они полако престају да буду заразни после недељу до десет дана, после 14 дана свакако, тако да се тај број не може само сабирати“, појаснио је он.

Упитан да ли треба да се тестирају сви контакти да би се спречило ширење, он је рекао да се води расправа око тога, да је препорука СЗО да се стално обавља тестирање, али Кон сматра да тестирање нема никакву сврху уколико се не реши изолације свих заражених и како ће се она контролисати.

„У Словачкој је рађено тестирање на 3,6 милиона људи и они имају један одсто заражених. Исто то би се нашло и у Београду да сада урадимо масовно тестирање. Због тога свако, без обзира да ли је тестиран или не, нема шта да тражи у колективу, нема право да шири инфекцију, без обзира да ли је доказао да јесте или није ковид“, навео је Кон.

Истиче да би идеално било да се тестирају сви контакти и наводи да ће можда Србија доћи у ту ситуацију, јер се повећава број брзих антигенских тестова, затим број лабораторија које обављају тестирања, укључене су и приватне лабораторије.

„Укључивање приватних лабораторија задаје додатне проблеме по питању надзора. Оне треба да се укључе и у надзор и да се зна колико има позитивних од броја тестираних код њих. Све су то проблеми који се морају у ходу решавати. Било би боље да се брже решавају“, навео је он.

Упитан да ли то значи да у званичне податке који се саопштавају на дневном нивоу нису укључени тестирани у приватним лабораторијама, Кон је рекао да, колико је њему познато, нису.

„Добра је ствар да велики број људи који имају блаже тегобе, а желе да се тестирају, имају могућност да то ураде и у приватним лабораторијама. Сви са позитивним налазом треба да се јаве у ковид амбуланту и да се прикључе систему. Такође, лабораторије које раде таква истраживања би требало то да пријављују“, навео је он.

Додаје да систем мора и даље да се развија, а у овом случају то ће морати да се ради „брзо и ефикасно у ходу“.

На питање ко контролише и да ли се поштује мера самоизолације и кућног карантина, за оне који су позитивни на вирус корона а немају симптоме или су са блажом клиничком сликом, он је рекао да ради санитарна инспекција, али да надзор у том сегменту није адекватан.

Очекује да ће измене и допуне Закона о заштити становништва од заразних болести дати законски оквир за бољу контролу.

„Није контрола само ресторана, кафића, клубова, већ мора да се контролише и спровођење кућне изолације и кућног карантина. То је функционисало једино у току ванредног стања. Надам се да ће контрола бити боља изменама Закона“, рекао је Кон.

Појашњава да санитарна инспекција издаје решења за самоизолацију и да их шаље поштом, да некада прође и по недељу дана док решење стигне и да за то време нема надзора.

„Током ванредног стања је полиција контролисала да ли се поштује мера самоизолације. Ближе организовање и начин како ће се то радити убудуће мораће да донесу надлежне службе. Битно је да имају законски оквир у коме могу то да раде“, нагласио је он.

Кон каже да је то требало и раније урадити, али да су до сада стално убеђивани да је закон добар и да све може да се спроводи на основу њега.

„Кад год је требало да дође до извршења контроле или санкција видело се да је закон врло порозан. Те измене су биле неопходне и тренутно су најзначајније да би се контрола побољшала, али и санкционисали они који се не придржавају мера“, рекао је он.

Коментаришући претње и псовке које су му упућене путем једног видео снимка који се дели на друштвеним мрежама, Кон је рекао да се “ у весељу претерало“, али да сав бес и фрустрацију треба усмерити против вируса.

„Не можемо да се понашамо да вируса нема и да не размишљамо о томе. Мора то да дође до свести и ових ‘весељака’, јер они о томе не размишљају. И њих може да удари по глави, посебно њихове најближе. Моја порука је – носите маске, а ми бринемо о свима исто“, закључио је он.

ТопПрес/ Извор: Танјуг