Епидемиолог Предраг Кон изјавио је данас да су увођење ковид пропусница и продужен школски распуст дали резултате, па се сада „мало лакше дише“, али да без вакцинације, као дугорочног решења, нема изласка из епидемије.

Кон каже да се епидемијска кривуља јесте спустила, да је тешка ситуација нешто попустила и да се у овом тренутку „мало лакше дише“.

„Од момента увођења продуженог распуста истовремено са увођењем ковид пропусница, без обзира на то што не важе 24 сата, те две мере су ишле заједно и очекивано дале резултат, што можемо видети на основу праћења у структури позитивних на коронавирус“, рекао је Кон за РТС.

Наводи да се удео позитивних предшколског и школског узраста смањио са 18 на 13 одсто, за само недељу дана.

Кон је нагласио да медицински део Кризног штаба инсистира на још ригорознијим мерама, али да се ситуација мења.

„Школе су сада кренуле са радом, па ће за десетак дана поново кренути циркулација вируса у школама и повећаће се број заражених, али је питање да ли ће се повећати до нивоа какав је био“, каже Кон.

Доктор Кон упозорава и да за десетак дана можемо очекивати да пристигне и удар из Западне Европе.

„Имамо ову недељу током које ће бројеви падати, а онда може да се очекује следеће недеље да се тај пад успори. Процењивање зависи и од тога како ће вирус почети да циркулише у школама“, објашњава Кон.

Истиче да следи и низ епидемиолошки неповољних догађаја – „црни петак“, славе, прославе Нове године…

Говорећи о трећој дози, Кон наводи да она није више само појачање заштите, већ и успоравање ширења вируса.

„Оптимиста сам за следећу годину и надам се да вирус неће више да се мења. Не види се нека нова варијанта, али она може да се појави већ колико сутра. Ипак, неће да се прошири тако брзо. Без обзира што вакцина није ефикасна као што је била за прву варијанту, сасвим је довољна да сузбије ову епидемију. Проблем је што не може читав свет да се вакцинише и вратиће нам се поново нека мутирана варијанта, али касније“, процењује Кон.

ТопПрес/ Извор: Танјуг