Свака трећа особа у болници је вакицнисана, али постоји разлика у односу на вакцине, највише у болници има оних који су вакцинисани Синофарм вакцином, изјавио је данас епидемиолог и члан Кризног штаба Предраг Кон.

Кон је за К1 телевизију рекао да је само четири одсто популације узраста од 18 до 30 година вакцинисано.

Разлог томе је што су они презасићени информацијиама о пандемији која их апсолутно не интересује. Међу њима влада став да је кул не вакцинисати се, а када их питате зашто они немају конкретан одговор, рекао је он.

Ковид пропуснице су додатна мотивација за младе да се вакцинишу, младе занима само где треба да путују или када да иду на забаву, рекао је Кон и нагласио да ковид пропуснице нису притисак, већ је то заштита здравља људи.

Када је реч о вакцинисанима који су на болничком лечењу, Кон је рекао да је највише оних који су примили Синофарм, уз напомену да су то особе које нису стигле да приме трећу дозу или су је тек примили.

Трећа доза је сада неопходна да бисте били заштићени, рекао је Кон и навео да је трећу дозу за сада примило 32 одсто грађана.

Вирус корона ће опстати и стално ће нам се враћати

Појава нове варијанте вируса корона која је названа омикрон показује еволуциони потенцијал тог вируса, односно да ће вирус опстати и да ће нам се стално враћати, изјавио је данас епидемиолог и члан Кризног штаба др Предраг Кон.

Како је рекао за Танјуг, до сада се зна да су промене везане за такозвани РБД фактор, односно места која су значајна за места спајања са ћелијом и уласка вируса у ћелију.

„То значи вероватно да има већу трансмисибилност, али то мора у пракси да се покаже“, казао је др Кон за Танјуг, истичући да је сада важно испитати да ли вакцине које имамо делују, као и да ли је досадашњи природни имунитет довољан за заштиту.

Др Кон упозорава да појаве нове варијанте не сме да се игнорише, поготову што се показало да је број мутација 32, што је значајно више у односу на досадашње мутације којих је било до 10.

Према његовим речима, велико питање је колики потенцијал има омикрон варијанта и колико ће имати снагу да се прошири по читавом свету, међутим, како каже, неких промена ће бити сигурно.

Наводећи да је из ове ситуације излаз вакцинација чак и ако нема потпуно деловање, др Кон каже и да све мере треба да се подигну не један, већ два степена.

У том смислу, најављује да ће инсистирати да се мере које се предузимају у Европи примењују и код нас, а везано за путнике који долазе из земаља где је омикрон регистрован.

„То значи да морају да иду у карантин без обзира да ли су вакцинисани или не. Излаз из ове ситуације је вакцинација чак и ако нема потпуно деловање као што је до сада имало на друге сојеве, али морамо да схватимо да је вакцинација заштита и себе и других, своје земље, морамо да схватимо да је то патриотски чин“, каже др Кон.

Истиче да то посебно морају да схвате млади који још увек нису у довољној мери вакцинисани.

Европска агенција за лекове одобрила је вакцину Фајзер за децу од 5 до 11 година, а др Кон каже да ће се вероватно поднети захтев и нашој Агенцији за лекове и медицинска средства за то.

„Јасно је да је код деце, односно популације до 18 година, којих има много у нашој земљи, само у школама 800.000, јако пожељна вакцинација епидемиолошки посматрано. С друге стране имамо и јасну препоруку Удружења педијатара за вакцинацију, посебно за ризичне групе – деца са хронично ослабљеним имунитетом, дијабетичари, са имунолошким оштећењима“, наводи Кон.

Истиче да нема места никаквом премишљања да ли треба или не.

Указује и на то да родитељи невакцинишући децу показују да упорно мисле да вакцина може више да штети него сама болест.

„Одабир болести је погрешан, они који сматрају да болест може мање да штети, дубоко греши“, наглашава истакнути епидемиолог.

На питање да ли акција „Црни петак“ може да поспеши епидемију у нашој земљи, др Кон наводи да ризик постоји и да као епидемиолог то не може да подржи због окупљања великог броја људи, али и да не може да буде у потпуности против тога јер реалан живот мора да се прихвати.

Оно што види као позитивно јесте што је приметно да и људи који чекају у редовима носе заштитне маске, за које каже да су показале ефиктивност од 53 одсто.

„То је огромна ефективност, а штите и од инфективне дозе, односно када носите маску и ако неко добије вирус, добије га мање и мања је шанса за теже облике болести“, додаје.

Пред седницу Кризног штаба која ће се одржати следеће недеље, др Кон каже да нема говора о ублажавању мера за сада.

Подсећа да је лекарски део затражио 24 сата ковид пропуснице, али и да распуст крене раније због долажења наших људи из иностранства пред Божић.

„Може доћи до заражавања деце у школама. Ситуација у школама је сада мирна јер смо пресекли ширење вируса са продуженим распустом, али по повратку у школу бројеви су почели да расту. Још увек нису достигли оне који су били пре распуста и питање је да ли ће достићи, али проактивно размишљање о томе да спречимо ширење сада је са појавом омикрона постало још више рационално“, навео је.

Наводећи да треба поштовати аргументе Министарства просвете да ће бити проблема око закључивања оцена, др Кон каже да је идеја да распуст исто траје, али да почне раније.

Лекарски део Кризног штаба, како наводи, је рекао да распуст почне 20. децембра, али може бити и недељу дана касније.

На тај начин желе и да помере грип, ако до њега дође.

„Ми сада имамо вирус грипа у Европи који је присутан, али не доминира, сада доминира делта сој вируса корона и то је нешто што ће сигурно ући у нашу земљу“, казао је др Кон.

ТопПрес/ Извор: ФоНет, Танјуг