Кон: Што пре до три и по милиона потпуно вакцинисаних

Кон: Што пре до три и по милиона потпуно вакцинисаних

Циљ је да што пре дођемо до три или три и по милиона оних који су примили две дозе вакцине против корона вируса, каже епидемиолог Предраг Кон и наводи да је чињеница да се број новозаражених корона вирусом у последње време смањује, али не толико брзо као раније.

Он је на К1 рекао да од нас зависи којом ће брзином падати број новооболелих, а да онда аутоматски долази до већег попуштања мера.

Кон је рекао да смо близу три милиона датих вакцина, да је број оних који су примили другу дозу премашио 1,2 милиона, али да је то недовљно.

Навео је да је одабир између вакцине и заражавања и да не постоји ништа између.

„Не постоји тај имунитет који ће заштити од заражавања. Можете да будете бодибилдер, највећи спортиста на свету, најјачи, вирус ће вас инфицирати. Друга је ствар како ће се болест испољити“, навео је Кон.

Он је рекао да смртност од оболевања од ковида-19 један одсто, што значи да један од сто оних који се зарази, умире.

„Ако рачунате седам милиона у Србији, то је 70.000 људи. Онај ко се одлучује за вирус, одлучује се да се коцка, ко се одлучује за вакцину не одлучује се да се коцка, јер су ризици добро познати“, рекао је Кон.

Навео је да до сада врло мали број случајева за које се сматра да су имали неке озбиљније реакције на вакцину.

Поводом обавезног ношења маски у баштама кафића, Кон је рекао да то што се маске не носе на тим местима тумачи као неки бојкот у главама људи.

„Ако се одлучимо за неку меру, нисмо се одлучили напамет за то. Ми попуштамо зато што једноставно мора да се попусти због тога да би економија функцинисала, да би на неки нацицн почело да се ради“, рекао је Кон.

Упитан о обавезној вакцинацији здравствених радника, Кон је рекао да је одлучивање о обавезности одлука друштва и не може да буде искључиво одлука лекара.

„То није више ствар да ли ће човек сам себе да заштити, него треба да штити и своје пацијенте“, рекао је Кон.

Познато је, каже, да тренутно у Србији доминира британски сој, али да је питање колико га стварно има укупно у циркулацији.

„Што се тиче бразилског, односно јужноамеричког соја, нисмо још открили ниједан такав случај“, рекао је Кон.

Поводом препоруке Светске здравствене организације да се не обављају обдукције над преминулим од ковида 19, Кон очекује да ће се та одлука с временом и са повећањем броја вакцинисаних променити.

„Јасно је да је потребно, имате низ ствари које треба на крају на самој обдукцији потврдити, мада је пуно тога познато и без обдукције“, каже Кон.

Поводом препорука о трећој дози вакцине, Кон је рекао да не постоји ниједна вакцина која непрекидно држи висок ниво антитела и да је за то важна имунолошка меморија.

„Ако неко каже да ће имунитет трајати две године, он је пророк“, рекао је Кон.

Нагласио је да морамо да користимо заштитне маске много више него сада, док не дођемо до високе вакцинисаности, која сасвим сигурно обара активност корона вируса.
ТопПрес/ Извор: Танјуг

KOMENTARI