Иако се ситуација побољшава, плаши ме дочек Нове године и појава омикрон варијанте вируса, зато ће струка тражити да ковид пропуснице важе 24 часа, рекао је епидемиолог и члан Кризног штаба др Предраг Кон. Кон је за Тањуг рекао да је у Србији тренутно ситуација боља и да га радује опадање бројева, али да са друге стране постоји стрепња због дочека Нове године и слава.
Он је објаснио да су то празници у којима највише има контаката, а да је у овим условима веома важно да се то задржи на уском кругу породице.
На питање да ли ће струка тражити оштрије мере за предстојеће празнике, Кон је рекао да и даље остају при ставу да је потребно увести ковид пропуснице које ће важити 24 часа и да ће то предложити на Кризном штабу.

„Што се тиче дочека, као епидемиолог говорим и разумем да ће људи бити љути због тога, али ја бих највише волео да се то не одржи и да сви дочекују у становима, јер би на тај начин спречили експлозивно ширење које апсолутно постаје могуће због омикрон варијанте, која ће сасвим сигурно дотле ући у земљу“, рекао је Кон.

Он је упозорио да постоји велика могућност да се тај сој прошири после празника, али и да му је јасно да није реално да дочека не буде.

„Оно што је минимум је да ковид пропуснице важе 24 часа како би обезбедиле да се окупљају бар они који су вакцинисани, који су прележали или су тестирани“, објаснио је епидемиолог.

Каже да ће се последице дочека и празника видети тек крајем јануара.

„Ризик и даље постоји, да је којим случајем сада ситуација без омикрона ја бих био много мирнији“, рекао је Кон и истакао да је вакцинација тренутно највећа заштита, посебно трећом дозом.

„Они који су најугроженији то су они који су давно вакцинисани, а они се заразе од оних који су били на слављима, скијањима. Сада је због тога изузетно значајна трећа доза онима код којих је прошло више од четири месеца када је синофарм у питању, а пет месеци за остале“, указао је Кон.

Када је реч о доласку и уласку у Србију уочи празника, Кон каже да ће на консултацијама бити речи и о томе да се списак ризичних земаља прошири, те да буду стављене и земље ван Јужне Африке где постоји циркулација омикрон варијанте.

„Грип нам је дошао, било је јасно да ће доћи, јер је присутан дуже од месец дана у Хрватској. То само показује да нема граница за вирус, иако ми постављамо баријере и уводимо мере“, закључио је Кон.

ТопПрес / Извор: Танјуг