Епидемиолог Предраг Кон изјавио је данас да га укидање ванредног стања не брине, јер је то искључиво везано само за полицијски час, те да ванредне мере и даље могу бити на снази.

Кон је то рекао на конференцији у Палати Србија на констатацију новинара да се помиње да би већ крајем следеће недеље могло бити укинуто ванредно стање и питање да ли постоји план како ће се старији од 65 година вратити у нормалан живот.

“Ми смо прогласили епидемију и сходно закону о заштити становништва о заразној болести остале су ванредне мере које су врло јасно дефинисане, забрана јавног окупљања с тим што то може да се прецизира”, рекао је Кон.

Навео је да ће вероватно остати забрана окупљања у затвореном простору и ограничење које бити јасно дефинисано.

Кон је рекао да се смањује проценат позитивних што директно показује да се смањује циркулација вируса и омогућава да се, како каже, мало олабаве мере по питању забране контаката.

Како је истакао, стари ће са укидањем забране кретања моћи да се крећу као и раније.

“То неће бити могуће ограничавати зато што са скидањем ванредних мера почињу потпуно нормално да се крећу. Надам се да смо сви свесни да су стари најризичнији и да ту више нема баш никакве дилеме и да забране контаката важе за све, али првенствено због њих”, рекао је Кон.

“Оног момента када више не буде било вируса, односно када више не буде било особа са индикацијама које треба да се тестирају, онда ћемо то јавно и рећи”, рекао је Кон и додао да се то већ може очекивати у јуну.

Међутим, додао је, то не значи да смемо да се опуштамо и мислимо да смо трајно потпуно мирни.

“Нећемо одјављивати епидемију, све док је на снази пандемија”, закључио је Кон.

Ванредно стање може бити укинуто релативно брзо

Кон је изјавио  да би ванредно стање у земљи могло бити укинуто релативно брзо, ако проценат новозаражених и у наредних седам дана остане испод пет одсто.

Према његовим речима, укидање ванредног стања не значи попуштање свих мера, већ само укидање полицијског часа и ангажовање војске, док ће мере које су важиле и пре ванредног стања, као што су забрана јавног окупљања и социјално дистанцирање, остати.

Гостујући на ТВ Пинк, Кон је навео да тренутни резултати Србије у борби против вируса корона јесу успех и да због тога можемо мало да се осећамо добро, али никако да се опуштамо.

И даље, додаје, морамо чувати старије од 65 година и хроничне болеснике који су посебно осетљиви и у додатном ризику, а које ћемо сачувати уколико и даље будемо држали физичку дистанцу.

“Они ће чувати себе, мислим да су то већ схватили и научили, али и ми морамо да чувамо њих и да водимо рачуна о њима на сваки могући начин, а најбоље да немамо директан контакт”, подвукао је Кон.

Према његовим речима, док је поједине земље о опасности вируса “освестило” масовно умирање, грађане у нашој земљи је, како каже, ванредно стање и увођење мера забране кретања.

“Ванредно стање нисмо имали из хира, већ да уђемо у свест грађана да је потребно чувати се и забранити контакте са старијима”, рекао је Кон.

Говорећи о почетку рада вртића и начину њиховог функционисања, Кон каже да је убеђен да су васпитачи и васпитачице веома креативни и да ће децу кроз игру умети да науче као да држе дистанцу, да се чувају, али и да чувају своје баке и деке.

Осим тога, додаје, у вртиће неће долазити сва деца, процењује се да ће у Београду око 30 одсто родитеља доводити своју децу, док у појединим местима само половина.

Кон истиче да ће у вртићима најосновније бити обезбеђено, редовно ће се простори дезинфиковати и да ће рад бити у малим групама.

ТопПрес/ Извор: Танјуг