Ивањица – Након дугог ишчекивања коначно је позната аконта цена малине која ове године износи од 300 до 400 динара. Коначно цена која се очекује испод је најављених и кретаће се између 600 и 700 динара, потврдили су малинари.

„То су цене које су прихватљиве и у односу на неке претходне године доста боље. Не можемо да занемаримо чињеницу да је поскупео репро материјал, као и дневнице за раднике које су прошле године износиле око 30, а ове године 50 еура. Ипак, уколико остану ове обецане цене малина ће свакако бити исплатива, а задовољни ће бити и берачи и власници плантажа“, рекао је за РИНУ малинар Саво Добросављевић.

Оно од чега малинари свакако стрпе јесу елементарне непогоде, јер се до сада често дешавало да сав род обере јак град. Последице на многе засаде оставила је и суша која је воћаре погодила прошле године, стога се очекује доста мањи род.

„Услед дуготрајних високих температура саднице су много претрпеле и нису дале очекивану количину пупољака. Прошли су добро само они који су имали системе за наводњавање. Проблем који већ дуго постоји у малиногорјима јесу старе саднице које дају мањи род, па се у наредним годинама треба фокусирати на његову замену, коју иначе субвенционише држава, са 60 до 65 одсто „, изјавио је Добривоје Радовић председник Асоцијација малинара Србије.

Он додаје да је очекивана цена купина за ову годину око 400 динара по килограму што ће бити историјски максимум, ова воћка прошле године имала је откупну цену од 200 динара.

ТопПрес/ РИНА