Ускоро би требало да почне исплата последњег, трећег минималца као помоћ државе приватном сектору, али се то нажалост поклопило са скоком броја заражених, па привредници страхују како ће даља епидемиолошка ситуација утицати на њихово пословање.

Иначе, исплата минималца предузећима која су тражила овај вид подршке државе, била је од велике помоћи, јер без ње, кажу привредници, не би могли да наставе даље са избијањем кризе.

Како се ситуација са корона вирусом, судећи по последњим подацима, не смирује, предстоје озбиљни изазови, каже за Танјуг председник УО Мона Хотел Манагемент, Томислав Момировић.

Исплатом три минималне плате држава је, према његовим речима, практично спасла економију и секторе који су прерпели навећи удар кризе.

Ово нам је било од велике помоћи, каже Момировић, али упозорава да ситуација, ипак, у перспективи „није ружичаста“, јер се нажалост не дешава оно чему смо се надали, а то је смиривање ситуације.

„Туристички сектор стоји не само код нас, већ свуда у свету и морамо ићи у сусрет проблему, да се отварамо, идемо напред иако ситуација није нимало ружичаста“, каже Момировић.

Криза каже, неће брзо проћи и предстоје велики изазови у многим секторима, хотелијерству нарочито.

„Као земља смо урадили све потребно и добро смо припремљени али околности су сложене и сада Влада практично исплаћује плате јер наш посао тренутно стоји“, истиче Момировић .

Наводи да у четири хотела имају неколико стотина запослених и да су настојали да сачувају радна места и не прибегавају непопуларним мерама- отпуштањима.

„Биће ово тешка година али верујем да ћемо ову ситуацију ипак превазићи“, истиче он.

Исплата последњег, трећег минималца за око 1.055.000 запослених у 22.000 предузећа, која су тражила овај вид подршке државе, почеће 7. јула, речено је раније Танјугу у Министарству финансија.

Новац у висини минималне зараде, око 30.000 динара, биће уплаћен на наменске рачуне тих фирми.

Претходно су минималне зараде исплаћене 7. маја и 4. јуна.

У оквиру програма економских мера за ублажавање негативних последица по домаћу економију, послодавци су тражили помоћ државе у виду исплате три минималца у укупном износу од 750 евра, односно око 90.000 динара.

Без помоћи државе не бисмо могли да идемо даље што се посла тиче, кажу за Танјуг и други привредници, корисници Владиног пакета економских мера.

Упркос тешкој и неизвесној ситуацији надају се повратку у нормалне токове што пре.

Власница и директорка предузећа Стотекс из Старих Бановаца Стоја Меселџија каже за Танјуг да је ситуација била била доста тешка и да је помоћ дошла у прави час, те да су „прегрмели“ овај талас кризе.

„Током ванредног стања, завршили смо уговорене послове, али остаје сада да видимо шта даље сада кад је посао у питању“, каже и додаје да никако нису желели да прибегну отпуштању радника.

Фирма Медифарм пласт из Панчева се већ више од две деценије бави производњом медицинско-фармацеутске амбалаже и снабдева апотеке, а како каже њен власник Миодраг Грба, помоћ у виду минималаца за запослене им је обезбедила опстанак и сачувала радна места.

Каже и да су због потреба посла током ванредног стања запослили нове два нова радника а ових дана планирају нова запошљавања.

Истиче и да нису били угрожени као неки други сектори, јер су имајући у виду све околности имали већу потражњу током кризе.

„Биће проблема даље, када се заврши исплата трећег минималца, али ћемо се снаћи и изборити, биће тешко али рацунамо на договор и међусобно разумевање, па ћемо, надам се наставити даље у добром правцу“, каже Грба.

ТопПрес/ Извор: Танјуг