Покрајински секретар за здравство Зоран Гојковић изјавио је данас да ковид пропуснице неће решити проблем раста броја заражених и додао да оне могу послужити само као мера са којом ће неко бити натеран да се вакцинише.

Гојковић је казао за ТВ К1 да тренутно Кризни штаб разматра да ли ће се уводити ковид пропуснице и да у оквиру разматрања сагледавају и искуства у иностранству која показују да је број вакцинисаних незнатно повећан.

„Ковид пропуснице неће решити проблем раста броја заражених, а кључно питање је да ли ћете са ковид пропусницама натерати људе да се вакцинишу. Француска је то увела, али се број вакцинисаних незнатно повећао“, казао је Гојковић.

Како је навео, лично за њега ковид пропуснице нису добра мера јер, како појашњава, када се неко тера на нешто, поготову Срби, они неће хтети из ината да то учине.

На питање зашто се Кризни штаб не састаје често као раније и да ли постоје неке несугласице међу члановима, Гојковић каже да се састају на дневном нивоу, а не само када су ту медији, као и да не постоје никакви проблеми.

„Највећи проблем Кризног штаба није толико везан за број заражених. У стратегији пандемијске борбе најважније нам је да очувамо здравствени систем и да пружимо праву лекарску негу свима који оболе“, казао је он.

Наводећи да се морају лечити и вакцинисани и невакцинисани, Гојковић указује на то да је око 75 одсто хоспитализованих невакцинисано, а да је на интензивној нези, где су пацијенти са најтежим клиничким сликама, мање од 10 одсто оних који су вакцинисани.

Од хопситализованих који су вакцинисани, на респитатору су они који су, како је рекао, изузетно имуно компромитовани и то старији људи.

На питање да ли је неко вакцинисан преминуо, Гојковић каже да јесте, али да се тај број процентуално у односу на све преминуле мери у промилима.

Када је реч о тренутној епидемиолошкој ситуацији у нашој земљи, Гојковић каже да се налазимо у таласу епидемије који траје већ више недеља.

„Зауставили смо експоненцијални раст заражених, сада је негде око седам, осам хиљада, сутра, прекосутра, број новозаражених ће бити мањи или исти“, навео је.

Истиче да се не може очекивати повећање броја новозаражених, изузев да се деси нека велика зараженост од неколико хиљада људи у истој фабрици што је, додаје, мало вероватно.

Гојковић је поново апеловао на грађане да се вакцинишу и истакао да је вирус корона инфективна болест, које се лече превенцијом, што је вакцина.

Указао је на то да сви морају да схвате да ћемо са короном, мада не у овом обиму, морати да живимо, као и да ће се сви заразити.

„Чим дођете у контакт са вирусом ви сте заражени, а да ли ће се то развити у болест питање је колика је количина вируса и какав ће бити имуни одговор вашег организма. Бићете позитивни ако се болест развила“, каже Гојковић.

Истиче да је кључно то што када је неко вакцинисан, имуни систем ће савладати вирус у почетном стадијуму.

„Брине ме велики број људи који су хоспитализовани, да ће њихов број расти и како ће то здравствени систем успети поново да савлада и највише ме брине како ће нековид пацијенти да се лече“, закључио је Гојковић.

ТопПрес/ Извор: Танјуг