Недавно откривена комета C/2022 E3, приближиће се наредних недеља Сунцу, први пут након 50.000 година и можда ће бити видљива голим оком крајем јануара.

Малена комета састављена од стења и леда, промера око 1 км, откривена је у марту 2022. програмом Зwицкy Трансиент Фацилитy (ЗТФ) који се користи телескопом Самуел-Осћин у Опсерваторији Паломар у Калифорнији. Откривена је док је пролазила орбитом Јупитера, а сада се креће према Сунцу и постићи ће свој перихел, своју тачку најближу Сунцу 12. јануара, према прорачунима астронома.

Када се комета приближи Сунцу, лед у његовом језгру топи се и прелази у дуг вео прашине који рефлектује Сунчеву светлост. Тај блистави вео требало би да може да се посматра са Земље. Комета ће највише заблистати ‘када буде најближе Земљи’, каже Томас Принс, професор физике на Технолошком институту Калифорније који ради за програм ЗТФ.

Појава ће ипак бити мање спектакуларна него при проласку комете Хале-Бопп 1997., или Неоwисе 2020. које су много веће. Посматрање ће бити могуће добрим телескопом, а можда чак и голим оком током једног дела ноћи, ако не буде превише месечине.

Очекује се да ће најбоља прилика бити викенд 21. и 22. јануара и недеља која следи након тога. У том раздобљу комета ће проћи између Малог и Великог медведа пре него што утоне у јужну хемисферу.

Ледени посетилац последњи је пут био тако близу Сунцу пре неких 50.000 година, према прорачунима астронома. Његов скорашњи долазак биће научницима прилика да боља разумеју састав комете, посебно захваљујући свемирском телескопу Џејмс Веб.

ТопПрес/ Извор: Б92