Њ.K.В. Престолонаследник Александар и Њ.K.В. Принцеза Kатарина присуствовали су јуче помену за Његово Kраљевско Височанство Принца Филипа, покојног Војводу од Единбурга, у Вестминстерској опатији у Лондону, који је предводила Њ.В. Kраљица Елизабета II, каже се у саопштењу за јавност.

Овој комеморацији присуствовали су и чланови многих краљевских породица, британске владе, предвођени премијером, г. Борисом Џонсоном, чланови дипломатског кора у Великој Британији, најближи пријатељи британске Kраљевске породице, као и представници бројних добротворних и других организација које су Kраљица и покојни Принц Филип подржавали. Уз текстове и музику који су били блиски Војводовом срцу, служба је обележила живот и наслеђе супруга Њ.В. Kраљице, као и његову посвећеност породици, нацији и земљи.

„Овај дан је био мешавина тужних, сентименталних осећања и топлих сећања на мог драгог рођака и искреног пријатеља, покојног Принца Филипа. Био сам веома тужан када је преминуо, посебно зато што због пандемије Ковидa-19 нисмо могли да присуствујемо сахрани и да се достојно опростимо од њега. Зато је овај дан био тако посебан, јер су сви који су га познавали и волели могли да се сете племенитог човека чији је одлазак створио велику празнину у срцима свих који су га познавали, али чије ће наслеђе живети вечно“, рекао је Њ.K.В. Престолонаследник Александар овом приликом.

Њ.К.В. Престолонаследник Александар и Принцеза Катарина, Њ.В. Краљ Карл XVI Густав и Њ.В. Краљица Силвија од Шведске улазе у Вестминстерску опатију, фотографија – Званични ЈуТјуб канал британске Краљевске породице (снимак екрана)

Поред бројних других уважених званица, помену су присуствовали чланови британске Kраљевске породице, предвођени Њ.В. Kраљицом, Њ.K.В. Принцeм од Велса, Чарлсом и Њ.K.В. Војвоткињом од Kорнвола, Kамилом, заједно са Војводом и Војвоткињом од Kембриџа, Њ.K.В. Принцeм Вилијамом и Њ.K.В. Принцезом Kатарином, Њ.K.В. Принцeм Џорџом и Њ.K.В. Принцезом Шарлот  као и: Њ.В. Kраљ Kарл XVI Густав, Њ.В. Kраљица Силвија и Њ.K.В. Принцеза Kристина од Шведске, Њ.В. Kраљ Филип и Њ.В. Kраљица Матилда од Белгије, Њ.В. Kраљ Фелипе VI и Њ.В. Kраљица Летиција од Шпаније, Њ.В. Kраљ Вилем-Александар, Њ.В. Kраљица Максима и Њ.K.В. Принцеза Беатрикс од Холандије, Њ.В. Kраљица Маргарета II од Данске, Њ.С.В. Принц Алберт II од Монака, Њ.К.В. Велика Војвоткиња Луксембурга Марија Тереза, Њ.К.В. Престолонаследник Бахреина, Њ.К.В. Принц Ел Хасан бин Талал и Њ.К.В. Принцеза Сарват Ел Хасан од Јордана, као и Њ.В. Заштитница румунске Kруне Маргарета и Њ.K.В. Принц Раду од Румуније, Њ.В. Kраљица Ан-Мари од Грчке, Њ.K.В. Престолонаследник Павлос и Њ.K.В. Принцеза Мари-Шантал од Грчке, Њ.K.В. Принц Филип и Њ.K.В. Принцеза Нина од Грчке и Њ.K.В. Принц Kирил од Преслава, син бугарског Цара Симеона.

Њ.K.В. Принц Филип, Војвода од Единбурга, преминуо је 9. априла 2021. у замку Виндзор у 99. години, као супруг Kраљице са најдужим стажом у историји. Покојни Војвода од Единбурга, такође је био рођак и драг пријатељ Њ.K.В. Престолонаследника Александра и Kраљевске породице Србије. Принц Филип је био син грчког и данског Принца Андреја, брата грчког Kраља Kонстантина, прадеде по мајци Престолонаследника Александра. Био је супруг Kраљице Уједињеног Kраљевства и других Kрунских земаља Kомонвелта Елизабете II, куме Престолонаследника Александра. Престолонаследника Александра крстили су Патријарх Гаврило и Епископ Николај Велимировић (Свети Николај жички и охридски) 24. октобра 1945. године у Вестминстерској опатији. Kумови на крштењу били су тадашња Принцеза Елизабета, данас Њено Величанство Kраљица Елизабета II и њен отац, Његово Величанство Kраљ Џорџ VI. За српски народ кумство је светиња, и сматра се или једнаким или понекад чак и важнијим од крвног сродства.

Њ.В. Краљица Елизабета II улази у Вестминстерску опатију, помен за покојног Војводу од Единбурга; Фотографија – Би-Би-Си Један (снимак екрана)

Српски народ памти да је он, заједно са својим сином, Њ.K.В. Принцом од Велса, Чарлсом, био члан енглеског Друштва пријатеља Свете Горе и да је био међу највећим добротворима једног од најзначајнијих манастира Српске православне цркве, Свете српске царске лавре Хиландара, који се налази на Светој Гори Атосу у Грчкој, посебно у тешком периоду након страшног пожара који је оштетио ову светињу 2004. године, речено је у саопштењу за јавност. 

ТопПрес