Месечни чек од 15.000 динара довољан је пензионеру да подигне кредит од банке, али већина, нарочито страних филијала, траже да примања буду најмање 20.000 динара.

Да су кредити за пензионере један од најтраженијих банкарских производа најбоље сведочи податак да их банке са задовољством дају најстаријим суграђанима. Наиме, пензионери су најредовније платише, па су банке максимално снизиле критеријуме за одобравање позајмица најстаријим суграђанима. Пензионери тако могу да у Поштанској штедионици добију кредит од 50.000 динара без камате. Месечна рата износи 8.333 динара, а рок отплате је шест месеци.

Домаће банке одобравају кредите и пензионерима са малим пензијама, поједине чак и не наводе потребну висину чека, док већина страних инсистира на већим примањима. Дакле, већина банака тражи да просечна примања потребна за добијање новчане позајмице буду 20.000 динара и ова група пензионера може да бира код кога ће узети кредит. Они са мањим примањима, од 10.000 до 15.000 динара кредит треба да траже искључиво од домаћих банака. Ово је изузетно бројна група пензионера, јер је таквих пола милиона. Наравно, постоје и банке које инсистирају да кредит може да подигне само пензионер са примањима од 25.000 динара.

Период отплате се разликује и у свакој банци је другачији, а заједничка им је последња рата кредита која мора бити исплаћена до навршене 75. године, мада има и појединачних случајева када се рок помера до 78. године. Иако се већ неко време прича да ће због све дужег животног века ова граница бити померена на 80 година, то се није догодило. Поједине банке, међутим, уз осигурање кредита, омогућавају исплату последње рате кредита са навршених 78 година. Банке инсистирају на осигурању, јер у случају смрти корисника кредита, комплетан преостали невраћени износ кредита покрива осигурање.

Стручњаци упозоравају пензионере да приликом подизања кредита треба да воде рачуна да рата не оптерети месечни буџет, али је јасно да најстарији суграђани који се задужују имају и нека друга примања уколико су спремни да половину пензије дају за рату. Што се дуже отплаћује кредит и укупан износ дат банци биће већи. Камате које обрачунавају банке су различите, али уколико је каматна стопа око 13 одсто на годишњем нивоу пензионер треба сам да израчуна колико ће банци вратити и закључи да ли му се исплати. Због тога је увек боље узети бескаматну позајмицу иако је реч о мање новца.

ТопПрес/ Извор: Новости